✦ 3 citaten om bij stil te staan

1

“De sabbat is als een guerrillatactiek. Als je los wilt breken onder het drukkende juk van de Egyptische opzichter vandaan en de rusteloze, meedogenloze lust naar meer, neem dan één dag per week, en houd eraan vast met alles wat in je is. Niet kopen. Niet verkopen. Niet winkelen. Niet op internet surfen. Geen tijdschriften lezen: ooo, die badkuip zou bij ons ook mooi staan. Laat dat allemaal voor wat het is, en geniet. Neem een flinke teug uit de bron van het alledaagse leven: een maaltijd met vrienden, tijd met je familie, een wandeling in het bos, een lekkere kop thee. Bovenal moet je lang genoeg vertragen om te kunnen genieten van het leven met God, die alles biedt wat het materialisme belooft maar nooit kan leveren: tevredenheid.” (blz. 162)

2

“De sabbat is meer dan een tijdblok van 24 uur in je agenda. Het is een geest van kalmte die de hele week met je meegaat. Een manier van leven – ongedwongen, dankbaar, vol waardering en verwondering. Een manier van werken zonder iets te hoeven bewijzen. Vrucht dragen door in Jezus te blijven en te bidden. Zoals Brueggemann het zo mooi zegt: ‘Mensen die de sabbat houden, leven zeven dagen anders.’” (blz. 164)

3

“Als jouw verhaal een beetje op dat van mij lijkt, zal het wel even duren voordat je je de sabbat eigen hebt gemaakt. Sjabbat is immers een werkwoord. Het is iets wat je doet. Het is een gebruik, een vaardigheid die je kunt verbeteren. Bij ons ging het jarenlang met vallen en opstaan. Met opgroeiende kinderen is het ook voortdurend aanpassen en verfijnen. Wat ik wil zeggen is dat het gebruik zo vreemd en afwijkend is in onze cultuur, zelfs in onze kerkcultuur, dat het misschien een tijdje duurt voordat je eraan gewend bent. Dat geeft niet. Je hebt geen haast, weet je nog?” (blz. 166)


✦ 2 reflectievragen

1

Wat betekent rust werkelijk voor mij?

Sta stil bij hoe jij rust ervaar: is het leegte of vervulling, ontspanning of onrust?

2

Waar heerst nog het juk van ‘meer’?

Onderzoek waar prestatiedruk of consumptiedrang jouw rust (nog steeds) verstoren.


✦ 1 oefening

Stap 1: Kies je sabbatmoment
Kies een vaste dag of avond waarop jouw sabbat begint – bijvoorbeeld vrijdagavond 18.00 uur tot zaterdagavond 18.00 uur, of zaterdagavond 18.00 uur tot zondagavond 18.00 uur, of een zondag van 0.00 tot 24.00 uur. Markeer de start en het einde met een ritueel (kaars aansteken, zegen uitspreken, lied zingen).

Stap 2: Bereid je sabbat voor (zoals bij een feest)
Doe op de dag ervoor boodschappen, ruim op, rond werk af, beantwoord e-mails. Maak praktische ruimte zodat er 24 uur lang niets is wat ‘moet’.

Stap 3: Laat los – stop met werk en zorgen
Sluit je laptop, leg je telefoon weg (of op vliegtuigstand), en weersta de neiging om te werken of te plannen.

Stap 4: Vier het leven
Doe wat je ziel voedt: lees, wandel, bid, speel, eet langzaam, kijk elkaar in de ogen, slaap uit, lach, geniet van stilte of een goed gesprek. Richt je hart op God.

Stap 5: Wees aanwezig
Train je aandacht om in het moment te zijn. Zeg regelmatig innerlijk: “Dit moment is genoeg.” Voel hoe genade tot rust brengt en vreugde verdiept.

Stap 6: Sluit bewust af
Sluit de sabbat af met een moment van dankbaarheid: zing, bid, deel wat je hebt ervaren. En ga dan het gewone leven weer in – opgeladen, verankerd en gezegend.


📎 Extra

Kijk of luistere deze preek over sabbat als daad van verzet:

Je kunt de preek hier lezen.