1 Volg rabbi Jezus
Kijk Webinar 1 terug (woensdag 15 januari 2025):
Reflectievragen bij het webinar
- Welke vormende krachten zijn er in jouw leven werkzaam? (Stof)
- Kun jij nog de verbijstering van Simon navoelen? ‘Dit kan niet waar zijn. Niet ík.’ (1.1 In de leer gaan bij Jezus)
- Wie is Jezus Christus voor jou vandaag vooral? (1.2 Jezus was een rabbi)
- Kun je een inschatting maken van je eigen vorderingen tot nu toe met elk van de drie leerdoelen? Aan welk van de drie wil je de komende weken vooral aandacht geven? (1.3 Drie doelen van een leerling)
- Welk woord spreekt jou het meeste aan: leerling, discipel, talmid, mathetes, stagiair, apprentice, student of ook: ‘metgezel’? (1.4 Discipel is een zelfstandig naamwoord)
- Ben je een christen of een leerling (of nog geen van beiden)? (1.5 Ben je een christen of een leerling?)
- Hoe ervaar jij het verschil tussen enerzijds ‘transactie’ (nadruk op vergeving van zonden door Jezus’ kruisdood) en anderzijds ‘transformatie’ (nadruk op vernieuwd worden naar het beeld van Jezus)? (1.6 Maar waarvoor worden wij gered?)
- Ben jij een van de gelukkigen die gehoor heeft gegeven om samen met Jezus de weg te gaan? Is het het een manier van leven die de kwalificatie ‘eeuwig leven nu’ verdient? (1.7 A way of life)
- Zeg jij dit Comer na: ‘Jezus gelooft in mij’? (1.8 ‘Wie’ betekent ‘wie dan ook’)
1 Stof
- 1.1 In de leer gaan bij Jezus
- 1.2 Jezus was een rabbi
- 1.3 Drie doelen van een leerling
- 1.4 Discipel is een zelfstandig naamwoord
- 1.5 Ben je een christen of een leerling?
- 1.6 Maar waarvoor worden wij gered?
- 1.7 A way of life
- 1.8 ‘Wie’ betekent ‘wie dan ook’
Extra materiaal
- 1 Video: Drie citaten (blz. 15, 17 en 18)
- 2 Video: In wie herken jij je vooral? (blz. 20)
- 3 Preek: Het zachte juk van Jezus
- 4 Video: genade en inspanning
- 5Een lied om te luisteren: Jezus, die langs het water liep
1 Drie citaten (blz. 15, 17 en 18)
In onderstaande video kun je luisteren naar drie citaten van de eerste pagina’s van het boek. Als opwarmertje voor het (her) lezen van het boek. En met drie reflectiemomenten.
2 In wie herken jij je vooral? (blz. 20)
Ik overweeg een volgeling van Jezus te worden…
Ik wil mijn geloof serieuzer nemen en een diepere laag toevoegen…
Ik wil een dieper niveau van heling ervaren en een heilige worden…
3 Preek: Het zachte juk van Jezus (blz. 23-30)
John Mark Comer schrijft uitgebreid over het rabbi-zijn van Jezus en noemt ook een paar keer het ‘juk’ van de rabbi. In zijn boek ‘De radicale uitbanning van de haast’ gaat hij veel dieper in op de thematiek van het juk van Jezus, in hoofdstuk 5, blz. 83-95. Als je het boek hebt, lees dat gedeelte dan zeker. Centraal staat dan Matteüs 11:28-30.
In september 2024 preekte ik daarover in de Plantagekerk in Zwolle. Je kunt die preek (waarin het gedachtegoed van Comer herkenbaar is verwerkt) op drie manieren tot je laten komen: door te kijken (YouTube), te luisteren (podcast) of te lezen (uitgeschreven preek – met onderaan ook gespreksvragen).
Let op: deze preek was de eerste in een serie over het onderwerp de rust van de sabbat. De hele prekenserie is te vinden op deze pagina over de Sabbat.
4 Video: genade en inspanning
Citaten uit de video:
“Maar Jezus trok niet rond om onze inspanningen te bestrijden. Zoals Dallas Willard zei: “Genade is niet het tegendeel van inspanning, het is het tegendeel van verdienen.” Haal die twee niet door elkaar.’ (p. 43)
Teksten
Mattheüs 7:24 Wie deze woorden van Mij hoort en ernaar handelt, kan vergeleken worden met een wijs man, die zijn huis bouwde op een rots.
Romeinen 5:8-10 Maar God bewijst ons zijn liefde, doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren. Des te zekerder is het dus dat wij, nu we door zijn dood zijn vrijgesproken, dankzij Hem gered zullen worden en niet veroordeeld. Werden we in de tijd dat we nog Gods vijanden waren al met Hem verzoend door de dood van zijn Zoon, des te zekerder is het dat wij, nu we met Hem zijn verzoend, gered zullen worden door diens leven.
Romeinen 12: 1 en 2 Broeders en zusters, met een beroep op Gods barmhartigheid vraag ik u om uzelf als een levend, heilig en God welgevallig offer in zijn dienst te stellen. Dat is de ware eredienst die van u wordt gevraagd. U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar u veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God wil en wat goed, volmaakt en Hem welgevallig is.
Efeze 2: 10 Want Hij is het die ons gemaakt heeft tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God heeft voorbereid.
Filippenzen 2:5 Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had. Hij, die de gestalte van God had, maakte er geen aanspraak op aan God gelijk te zijn,
Filippenzen 3:10-12 Ik wil Christus kennen door de kracht van zijn opstanding te ervaren, door te delen in zijn lijden en aan Hem gelijk te worden in zijn dood, in de hoop ook zelf uit de dood op te staan. Niet dat ik al zover ben en mijn doel al heb bereikt. Maar ik doe mijn uiterste best, in de hoop te kunnen grijpen waarvoor Christus Jezus mij gegrepen heeft.
Kolossenzen 3: 1-3 Als u nu met Christus tot leven bent gewekt, streef dan naar wat boven is, waar Christus zit aan de rechterhand van God. Richt u op wat boven is, niet op wat op aarde is. U bent immers gestorven, en uw leven ligt met Christus verborgen in God.
Dallas Willard, The Great Omission, p. 61vv
Is “spirituele vorming” niet gewoon een andere term voor “werken”? Ja, we hebben het over als je bedoelt: “Moet ik iets doen?” Je kunt geen pew potato zijn en tegelijkertijd bezig zijn met spirituele vorming in de gelijkenis van Christus. Je moet je hele leven in discipelschap van Jezus Christus steken, als dat is wat bedoel je met werken.
Maar aan de andere kant werkt niets zo goed als echt geloof of vertrouwen in God. Een groot deel van ons probleem is niet, zoals vaak wordt gezegd, dat we er niet in zijn geslaagd om wat in ons hoofd zit in ons hart te krijgen. Een groot deel van wat ons hindert is dat we veel verkeerde theologie in ons hoofd hebben gehad en dat is in ons hart gekomen. En het controleert onze innerlijke dynamiek, zodat het hoofd en het hart elkaar niet, zelfs niet met behulp van het Woord en de Geest, recht kunnen trekken.
Mag ik u dit woord geven? Genade staat niet tegenover inspanning, het staat tegenover verdienen. Verdienen is een houding. Inspanning is een handeling. Genade, weet u, heeft niet alleen te maken met vergeving van zonden alleen. Veel mensen weten dit niet, en dat is een belangrijk resultaat van het terugbrengen van het evangelie tot een theorie van rechtvaardiging, wat in onze tijd is gebeurd.
Ik heb vooraanstaande evangelische woordvoerders horen zeggen dat genade alleen te maken heeft met schuld. Veel mensen vandaag de dag begrijpen rechtvaardiging als het enige essentiële resultaat van het evangelie, en het evangelie dat zij prediken is – en u zult dit keer op keer horen zeggen door de leidende sprekers van het evangelische geloof – dat uw zonden vergeven kunnen worden. Dat is het!
Daarentegen durf ik te zeggen dat het evangelie van het hele Nieuwe Testament is dat u nu nieuw leven kunt hebben in het Koninkrijk van God als u op Jezus Christus vertrouwt. Niet alleen iets wat hij deed of zei, maar vertrouw op de hele persoon van Christus in alles wat hij aanraakt – wat alles is. “Er is één God; en er is ook één Middelaar tussen God en de mensen, Christus Jezus, Zelf een mens” (1 Timotheüs 2:5).
Als u echt genade wilt consumeren, leid dan gewoon een heilig leven. De ware heilige verbrandt genade zoals een 747 brandstof verbrandt bij het opstijgen. Word het soort persoon dat routinematig doet wat Jezus deed en zei. U zult veel meer genade consumeren door een heilig leven te leiden dan door te zondigen, omdat elke heilige daad die u doet, ondersteund zal moeten worden door de genade van God. En die handhaving is totaal de onverdiende gunst van God in actie.
Het is het leven van wedergeboorte en opstanding—en rechtvaardiging, wat absoluut van vitaal belang is, want onze zonden moeten vergeven worden. Maar rechtvaardiging is niet iets scheidbaar van wedergeboorte. En wedergeboorte gaat natuurlijk over in heiliging en verheerlijking. Als u daarentegen een evangelie predikt dat alleen te maken heeft met de vergeving van zonden, zult u zijn zoals wij vandaag zijn: vastgelopen in een positie waarin u hier geloof hebt en daar gehoorzaamheid en overvloed, en geen manier om van hier naar daar te komen omdat de noodzakelijke brug discipelschap is.
Als er iets is dat we nu zouden moeten weten, is het dat een evangelie van rechtvaardiging alleen geen discipelen genereert. Discipelschap is een leven van leren van Jezus Christus hoe je nu in het Koninkrijk van God kunt leven, zoals hij zelf deed. Als u een persoon van genade wilt zijn, leef dan een heilig leven van discipelschap, want de enige manier waarop u dat kunt doen, is op een vast dieet van genade. Werken van het Koninkrijk leven van genade.