Onderaan deze pagina vind je extra input.

Reflectie: Hier

Eén woordje is genoeg. Eén woordje kan je al op gang helpen om weer te gaan bidden. Ik las in een boek over de zoektocht van de schrijver. Hij wilde weer bidden. Iets preciezer gezegd: hij was een beetje klaar met alles wat hij geleerd had op het gebied van geloven, bidden, kerk zijn en als christen leven. Het werkte allemaal niet meer.

Maar hij wilde er niet helemaal mee stoppen. Hij zocht naar een nieuw begin. Wat moet ik doen, zei hij, als ik helemaal vanaf nul mijn leven met God weer zou willen opbouwen? Wat heb ik om mee te beginnen als ik helemaal met lege handen sta?

Hij kwam uit bij het woordje: hier. Hij dacht niet: ik denk dus ik ben. Dat had eventueel ook een nieuw startpunt kunnen zijn. Hij dacht: hier ben ik. En hij keek eens om zich heen, voelde met zijn voeten de grond waarop hij stond, merkte dat hij ademde en dat zijn hart klopte. Dat was er allemaal. Hier. Op dit moment. Hier ben ik. Niet ergens anders.

En toen werd hij toch geholpen door iets wat hij geleerd had in de loop van zijn gelovige leven. God wil ons niet ontmoeten op de plek waar we denken dat we moeten zijn, maar op de plek waar we zijn.

Misschien denk jij ook wel dat je eigenlijk eerst bepaalde dingen gedaan moet hebben voordat je kunt bidden. Of dat je eerst de juiste plek moet hebben gevonden, de juiste houding moet hebben aangenomen. Is niet zo.

Hier ben ik. Hier. Op deze plek. Op dit tijdstip. Met dit gevoel. Hier.

En de schrijver zette nog een stapje. Hij dacht: Hier. Hier ben ik. Hier is God. Hier zijn wij samen. Hier.

Dat is opnieuw beginnen met bidden. Hier zijn. Waar jij bent. Waar God is.


Praktijk: Vijf

Zoals je voor een gezonde levensstijl gebruik kunt maken van een schijf van vijf, zo kan dat ook voor een gezond gebedsleven. De volgende vijf onderdelen vormen samen ‘de schijf van vijf voor een gezond gebedsleven’. 

Als je wat tijd neemt om te bidden, bijvoorbeeld vijf of tien minuten, dan kun je proberen aan elk van de vijf onderdelen evenveel tijd te besteden.

1. Stil bidden: begin met gewoon stil te worden voor God. Besef dat hij er is en van je houdt.

2. Aanbidden: prijs God om wie hij is. Hij is in alle opzichten groot en goed en genadig, liefdevol en levend. In aanbidding geef je God de eer die hem toekomt om wie hij is en hoe hij is.

3. Verootmoedigen: als je groeit in aanbidding, zul je ook steeds meer ontdekken en ervaren hoe gebroken je leven is. Er is: gewondheid, lijden, zonde, onmacht en onwil. Verootmoedigen betekent dan: je voor zo’n grote God klein weten, en beseffen hoe ontzettend je hem nodig hebt en hoe ontzettend onmisbaar zijn genade is die vergeeft, geneest en bevrijdt.

4. Danken: dankbaarheid is een levensstijl waarin je kunt oefenen. Dat doe je door je te realiseren hoeveel God geeft. Bedenk zoveel mogelijk dingen die je ontvangen hebt en die hij jou blijkbaar gunt.

5. Vragen: als je zo biddend bij God bent, weet je ook wat belangrijk is om aan hem te vragen. Vraag wat je wilt. En vertrouw erop dat de Heer je zal geven.


Gebed: Sjema

In het Jodendom is er altijd één gebed geweest dat drie keer per dag werd uitgesproken. Het is het zogenaamde Sjemagebed. Want dat is het eerste woord van dat gebed in het Hebreeuws: ‘sjema’. Dat betekent: luister.

Het lijkt eigenlijk niet op een gebed. Eerder zou je denken aan een klein stukje theologie. Maar zeggen wie God is, dat is toch eigenlijk ook gebed! Het is een vorm van God aanbidden en dus van bidden. Het is een manier om niet zo met jezelf bezig te zijn, maar je aandacht te richten op God: op zijn naam en op zijn uitnodiging om hem lief te hebben.

Dus je voegt je in een lange traditie als je dit gebed een plek geeft in je leven (je vindt het in Deuteronomium 6):

“Luister, Israël:
de HEER, onze God,
de HEER is de enige!
Heb daarom de HEER, uw God,
lief met hart en ziel
en met inzet van al uw krachten.”

Jezus citeert dit gebed ook een keer. Dat doet hij als een wetgeleerde hem de vraag stelt: ‘Meester, wat is het grootste gebod in de wet?’ Wat boeiend dat Jezus als antwoord op de vraag naar het grootste gebód dit gebéd aanreikt. En er ook nog iets aan toevoegt (te vinden in Matteüs 22):

“Heb de Heer, uw God, lief
met heel uw hart en met heel uw ziel
en met heel uw verstand.
Dat is het grootste en eerste gebod.
Het tweede is daaraan gelijk:
heb uw naaste lief als uzelf.”

Als je deze woorden dagelijks bidt, blijf je dicht bij het hart van God.


Extra

Eenvoudig bidden: Hier

In de eerste drie maanden van 2023 gaf ik de cursus ‘Leven met God vanuit 12 eenvoudige woorden’. Je kunt daar hier meer over vinden. Het eerste eenvoudige woord was: Hier. Hieronder kun je de video bekijken waarin ik uitleg geef over dat woord.

Oefening: 5 keer bidden

Neem vandaag of morgen de tijd om aan de hand van de schijf van vijf voor een gezond gebedsleven te bidden. Onderstaande audiobestanden starten met kort een stukje muziek gevolgd door stilte. Hetzelfde muziekje haalt je na een aantal minuten (4, 8 of 15 minuten) weer op uit de stilte. Daarmee heb je een mooie begin- en eindmoment. Dat zal vast helpen om daadwerkelijk deze tijd in gebed door te brengen.

Klik hier voor alle (verschenen) podcasts