Komende zondag 11 mei neem ik na ruim twaalf jaar afscheid van de Plantagekerk in Zwolle. Het waren mooie en verrijkende jaren, niet in de laatste plaats omdat ze – een gemeentelid wees me daar onlangs op – grotendeels samenvielen met het pontificaat van paus Franciscus (2013–2025), de paus die altijd wees op Jezus en de weg van barmhartigheid en nederigheid waartoe Hij ons uitnodigt.
Van Franciscus is de treffende uitspraak (overigens ook een uitspraak van Jan Rotmans, auteur van ‘Verandering van tijdperk: Nederland kantelt’):
‘We leven niet in een tijdperk van verandering,
maar in een verandering van tijdperk.’
In mijn afscheidspreek zal het gaan over macht. Een thema dat volgens mij actueler is dan ooit. We zien wereldwijde verschuivingen: de macht van alleenheersers, de macht van AI, de macht van geld, de macht van techniek, de macht van systemen. Daarbij roept het woord ‘macht’ vaak allereerst negatieve associaties op: machtswellust, machtsmisbruik, macht-en-manipulatie. En tegelijk worden we ook geconfronteerd met onze eigen onmacht en machteloosheid.
Juist in dat spanningsveld klinkt er een stem.
De stem van Jezus.
‘Mij is alle macht gegeven
in de hemel en op de aarde:
ga dus op weg!’
(Matteüs 28:18-19a)
Die uitspraak, en die uitnodiging, wil ik komende zondag tot klinken brengen.
De Pantokrator-icoon van Jezus Christus, die al bijna dertig jaar met me meereist als kern van mijn persoonlijke spiritualiteit, visualiseert voor mij de macht van de opgestane Jezus.
Ik zie Jezus die ons liefdevol en indringend aankijkt (zijn blik).
Ik zie Jezus die ons met woorden van leven aanspreekt (het opengeslagen evangelieboek).
Ik zie Jezus die ons zegent met zachte kracht en heilige Geest (de zegenende hand).
Het is die Jezus die ik wil kennen en verkondigen. Meer dan ooit is het nodig dat we ons laten raken en leiden en inspireren door het Koningschap van Christus. Voor mij is dat ook een overweging geweest (misschien eerder een intuïtie) om het beroep aan te nemen naar de kerk in Emmeloord met de naam Pro Rege: ‘Voor de Koning’.
Ik ben (opnieuw) gefascineerd geraakt door Jezus als Koning, ook door het lezen van het driedelige werk van Abraham Kuyper dat dezelfde titel draagt als de naam van de kerk in Emmeloord: ‘Pro Rege. Het Koningschap van Christus’.
Diep in mijn hart schuilt, naast de innerlijke mysticus die geniet van de contemplatieve kracht van de Pantokrator-icoon, wellicht ook een innerlijke neo-calvinist. Want met Abraham Kuyper zou ik ‘een roepstem willen doen uitgaan voor onze Koning’ (Pro Rege I, blz. 8-11).
Dat wil ik aanstaande zondag doen.
En dat hoop ik de komende jaren in en vanuit Emmeloord te doen.
Geef een reactie