• Zou je vaker de stilte willen beoefenen?
  • Zoek je een concrete manier om dat dagelijks te doen?

Bekijk dan deze online workshop die op donderdagmorgen 15 september 10.30-12.00 uur werd gegeven.

Stil zijn: praktisch

Na afloop van de workshop heb je een heel praktische manier geleerd om dagelijks kort de tijd te nemen (bijvoorbeeld 10 minuten) om te verstillen.

Deze workshop wordt gegeven als follow-up bij het artikel ‘Wat is de waarde van stilte?’ in het Elisabeth Magazine dat in augustus 2022 is verschenen. Lees hieronder de eerste alinea’s van dat artikel.


WAT IS DE WAARDE VAN STILTE?

Al vele jaren houdt de stilte mij bezig. Want ik geloof en ervaar dat stil-zijn belangrijk is. Stilte is de plek waar ik tot rust kom. Stilte is de plek waar ik kan luisteren naar God die mij aanspreekt met zijn liefde. Stilte is de plek waar ik kan zíjn. Alleen maar: zijn.

Dat laatste is steeds waardevoller voor me geworden. Ik begin tegenwoordig elk (werk)dag met een stilte van tien minuten (ik zeg er wel eerlijk bij dat dat niet altijd lukt; soms is de agenda en alles wat er moet gebeuren toch weer sterker dan mijn verlangen naar de stilte). Tien minuten alleen maar stil zijn: niks doen, niks overdenken, niks hoeven ervaren – alleen maar zijn in de stilte.

Steeds meer mensen zoeken naar rust en stilte. Dat heeft alles te maken met de drukke maatschappij waarin we leven en waar onze aandacht voortdurend naar alles wat zich aandient wordt getrokken. De smartphone en het internet leveren een grote bijdrage aan de overprikkeldheid die veel mensen ervaren.

Dat raakt ook het christelijke leven. In ons leven met de Heer is het ook nodig dat we rust en stilte vinden. Zo is dat ook bedoeld door God. Het gebod om de sabbat te vieren zie ik als een uitnodiging van God om nooit te vergeten dat we rust en stilte nodig hebben om als mens goed te kunnen functioneren.