In de vorige blogposts ging het steeds over de kerk en de toekomst van de kerk. Ik heb geprobeerd om te laten zien dat de kerk vandaag de dag allereerst (weer) een vindplaats van radicale genade zou moeten zijn. Maar dat vraagt ook om kwetsbaarheid. Dat vraagt om een kerk waar niet in algemene (theologische en vrome en ongetwijfeld ook correcte) termen wordt gesproken over zonde en schuld en genade en liefde, maar om geloofsgemeenschappen (groot of klein, oud of nieuw) waar mensen kwetsbaar kunnen zijn, waar gelovigen zich niet hoeven te schamen voor hun worstelingen, voor hun falen, voor hun pijn en frustratie.

Misschien ligt hier wel een van de grootste geestelijke uitdagingen van de kerk van de 21e eeuw (of je die kerk nu beleeft in haar traditionele vormen, in een emerging context, in een simple church of een gemeentestichtingsproject): kwetsbaar kerk zijn. Alleen waar christenen vanuit hun kwetsbaarheid en hun gekwetstheid met elkaar leren omgaan, kan genade gaan stromen. Daarom is Kerst ook zo’n belangrijk feest: we vieren dan de kwetsbaarheid van het leven, we vieren dan dat we zondige en gewonde en gebonden mensen zijn en dat we tóch verrast worden door genade!

In onderstaand filmpje geeft Mark Hall (zanger van de christelijke rockband ‘Casting Crowns’) dat veel beter dan ik het gedaan heb door het even over kerkdiensten in combinatie met het begrip ‘poppenkast’ te hebben. Dat doet enerzijds onrecht aan heel veel mooie dingen die er gebeuren in kerken en kerkdiensten, maar gaat anderzijds ook lang nog niet diep genoeg. Hoe diep het wel moet gaan? Luister naar wat Mark Hall te zeggen heeft. (Arie de Rover, bedankt dat je me de link naar dit filmpje stuurde!) En: laat je verrassen door genade!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=tA0sJXOGeNE]

De tekst van het lied vind je hier: Stained Glass Masquerade – Lyrics

p.s. 1: beluister de kerspreek die ik heb gehouden: ‘In de gloria! Een schitterende kerst…

p.s. 2: Ik vier blogvakantie tot 10 januari 2011. Ik wens je Verrassende Kerstdagen en een Genadig Nieuwjaar!