Onderaan deze pagina vind je de podcast en extra input.


Reflectie: Amen

Met dit woord sluiten we gebeden vaak af: amen. Het betekent zoiets als: het is waar. Of ook: ik vertrouw erop dat het goed komt.

Een goed woord dus om de twintig reflecties mee af te sluiten. Om een paar keer amen te zeggen. Het is waar.

Het is waar. Ik heb gebed nodig. Ik kan niet zonder. Want bidden is de taal van Gods koninkrijk en daar wil ik graag deel van uit maken.

Het is waar. Bidden is goed voor een mens. Want gebed opent een ruimte waar ik God kan ontmoeten. En hij mij.

Het is waar. Bidden is helemaal niet zo gemakkelijk. Het blijft zoeken. Ik blijf een leven lang een beginner. En dat is helemaal goed.

Het is waar. Bidden verrijkt mijn leven. Bidden is een intense manier van leven.

Het is waar. Zonder gebed vaart niemand wel. Want bidden zorgt ervoor dat ik afhankelijk en kwetsbaar blijf. Of weer word.

Het is waar. Ik heb weer zin in bidden. Want bidden heeft zin.

Het is waar. God nodigt jou en mij uit om dichtbij hem te leven. Hij nodigt ons uit om de ogen te sluiten – maar ze mogen ook open blijven – en des te scherper te zien hoe biddend leven pas echt leven kan worden. In de nabijheid van hem die zegt: ‘Ik ben gekomen om je het leven te geven in al zijn volheid’.

Amen dus. Amen.


Praktijk: Doen

Nee, geen twintigste praktijk. Er zouden er nog vele tientallen kunnen volgen. Misschien kun je voor jezelf nog een of meer gebedsvormen bedenken die al een belangrijke rol in je leven spelen.

Maar nu nodig ik je vooral uit: maak een keuze. Spreek met jezelf af welke van de aangereikte praktijken je een plek wilt gaan geven. Want één van de valkuilen van het luisteren naar de podcasts of het lezen van de teksten van deze cursus is: wel luisteren, wel lezen, maar niet doen.

Dus daarom deze vraag: welke praktijken ga jij de komende tijd oefenen? Vraag de heilige Geest of hij je daarin wil leiden. Ik noem alle 19 praktijken nog een keer door middel van het ene trefwoord waarmee de praktijk werd aangeduid:

1 Stip
2 Sorry
3 Stilte
4 Schietgebed
5 Vijf
6 Modelgebed
7 Voorbede
8 Popcorn
9 Haiku
10 Acrostichon
11 Lectio
12 Meditatio
13 Oratio
14 Contemplatio
15 Bos
16 Werken
17 Ademen
18 Jezusruimte
19 Offline


Gebed: Dwaas

Het laatste gebed in deze cursus is van Guido Gezelle (1830-1899). Hij verwoordt de gedachten en gevoelens van een mens die vaak niet weet hij moet bidden. Maar die het wel graag wil leren. Van Jezus.

De taal is nogal ouderwets. Maar dat geeft niet. Want die ouderwetse taal maakt ons ervan bewust dat we niet de eersten zijn die vaak niet weten hoe we kunnen bidden.

Dit gebed houdt mij (en jou) ook nederig. Het blijft modderen met dat bidden van ons. We zijn maar arme dwazen. Het is juist in die kwetsbaarheid dat de Heer ons kan vinden.

“Gij badt op ene berg alleen,
en… Jezus, ik en vind er geen
waar ‘k hoog genoeg kan klimmen
om U alleen te vinden:
de wereld wil mij achterna,
alwaar ik ga
of sta
of ooit mijn ogen sla;
en arm als ik en is er geen;
geen een,
die nood hebbe en niet klagen kan;
die honger, en niet vragen kan;
die pijn, en niet gewagen kan
hoe zeer het doet!
O leer mij, arme dwaas, hoe dat ik bidden moet!”


Luister de podcast

De podcasts van ‘Zin in bidden’ worden gepubliceerd via het podcastkanaal ‘Tijd met Jezus’. Je kunt je ook abonneren op deze podcast in je favoriete podcast-app (bijvoorbeeld hier in Google Podcasts).

Extra

Reflectievragen

  1. Wat zijn voor jou de drie belangrijkste leerpunten of lessen die je meeneemt uit deze cursus?
  2. Hoe blijf jij groeien in gebed?

Alle podcasts bij elkaar op één pagina

De podcasts van deze cursus vind je uiteraard allemaal terug in de mails die je hebt ontvangen. Maar het is natuurlijk ook handig om ze op één pagina op de website bij elkaar te hebben. Onderstaande button brengt je op die pagina!

Einde van de cursus en mogelijkheid tot doneren

Je bent bij het einde van deze cursus gekomen. Ik hoop dat je er veel plezier aan hebt beleefd en dat de podcasts en teksten je veel inspiratie hebben gebracht.

Als blijk van waardering voor deze cursus kun je een donatie doen. Klik daarvoor op onderstaande button. Alvast bedankt!


Hier vind je al het materiaal van deze online cursus bij elkaar op één pagina: Zin in bidden – de cursus in podcastvorm.

De podcasts van ‘Zin in bidden’ zijn ook terug te vinden op YouTube.