discipelschapmetimpactVandaag heb ik mijn kennismaking met Greg Ogden voortgezet. En ik ben erg onder de indruk van zijn boeken ‘Discipelschap met impact. Groeien als leerling van Jezus in een triade’ en ‘Van harte leerling van Jezus. Samen groeien in discipelschap’. Vanmiddag heb ik ze gekocht en uiteraard heb ik ze nog niet helemaal gelezen, maar wat ik gelezen heb smaakt absoluut naar meer. Waar ik naar op zoek ben (een antwoord op de vraag: hoe krijg je een kerk vol leerlingen?) vind ik bij hem al compleet uitgewerkt.

Uiteraard is het wel weer even oppassen geblazen dat je van Ogdens triade (ik zou willen spreken over: het “3 leerlingen en 1 Leraar”-model) niet ook weer een nieuwe methode maakt die overal programmatisch doorgevoerd moet worden. Als dat zou gebeuren, zou dat niet aan Ogden liggen: heel helder geeft hij aan dat het in het maken van leerlingen niet om programma’s en methodes gaat maar om relaties en ontmoetingen.

 Centrale vraag voor mij is: hoe kun je daar binnen de bestaande kaders van een ‘gevestigde’ kerk ruimte voor maken? Het in extenso lezen van de beide boeken gaat me ongetwijfeld aan antwoorden helpen.

De komende dagen blijf ik stil op deze blog. Leerling zijn betekent ook: even van ophouden weten.