grotemarktVanaf komende zaterdag, als de Maand van de Spiritualiteit van start gaat, ligt mijn boekje ‘Geworteld leven. Christelijke spiritualiteit‘ in de christelijke boekhandels. Ik schreef het boekje op verzoek van Uitgeverij Kok, die samen met Boekencentrum en Jongbloed de thematiek van spiritualiteit ook graag bij een christelijk publiek op de kaart wil zetten. Theodoor Meedendorp, missionair opbouwwerker van de Stadshartkerk in Amstelveen reageerde hierop elders op de blog, maar ik haal zijn reactie graag even naar voren. In een volgende post zal ik er op reageren. Maar ik nodig ook jou graag uit om je gedachten hier met anderen te delen.

Hoewel ik het helemaal o.k. vind dat in het kader van de ‘Maand van de spiritualiteit’ er een boekje van jou uitkomt, vind ik het tegelijk jammer dat dit weer plaatsvindt in een apart circuit van christelijke uitgeverijen en christelijke boekhandels. Waarom niet aangehaakt bij de organisatoren van de ‘Maand van de spiritualiteit’. Wat je ook vindt van alles wat onder de noemer ’spiritualiteit’ op de markt wordt gebracht en aangeprezen wordt.

Op deze manier hebben we weer keurig twee (gesloten) circuits, twee cirkels, die elkaar meestal niet raken. Wordt het niet tijd om gewoon op de Areopagus mee te doen? Zoals bijvoorbeeld een Antoine Bodar die een gesprek heeft met de hoofdredacteur van Happinez in het blad ‘Health’ (van, jawel, verzekeringsmaatschappij Achmea).

En om het nog wat breder te trekken: jij pleit op je website voor ’spirituele gemeenteopbouw’. Mooi. En mee eens, als het om geestelijke vernieuwing gaat, waarbij Jezus centraal staat. Tegelijk geloof ik dat ‘spirituele gemeenteopbouw’ niet zonder ‘missionaire gemeenteopbouw’ kan, zoals ‘missionaire gemeenteopbouw’ absoluut ’spirituele gemeenteopbouw’ nodig heeft.

Mijns inziens heeft ‘spirituele gemeenteopbouw’ de marktplaats nodig, het gesprek met zoekers, andersdenkenden etc. om getest te worden op z’n relevantie, werkelijkheid, geaardheid in het volle leven, en om te voorkomen dat het toch ‘ik in mijn eigen mystieke hoekje’ of ‘ik in mijn eigen fijne christelijke boekhandel’ wordt. Nog te vaak kom ik veel christenen tegen die hun geestelijke en kerkelijke leven absoluut niet weten te verbinden met hun leven op school, werk, tijdens sport etc. En dan gaat het om meer dan ‘bid je op je werk voor het eten of niet’.

Thedoor Meedendorp