‘Haal meer uit de zomer (Vacare Deo)’. Daarover gaat de laatste dienst die ik leid voordat ik op vakantie ga (maandag 19 juli). Maar ik merk dat ik de behoefte heb om al te gaan afbouwen. En dat is nog best lastig want er is nog van alles te doen, niet in de laatste plaats het voorbereiden van het nieuwe seizoen. Maar dat is voor een belangrijk deel gebeurd. Dus nu ga ik langzamerhand alles leeg maken, ga ik proberen vrij te worden van al de bezigheden die zich aandienen.

‘Vacare’ noem ik dat nu maar even. Daar komt ons woord vakantie (vacantie) vandaan. Vacare betekent dus vrij zij, leeg zijn, zoals een kerkelijke gemeente vacant wordt genoemd als er geen eigen predikant is.

Vacare is tegelijk een monastieke term. ‘Vacare Deo’ betekent voor de kloosterling: leeg worden voor God, je van binnen vrij maken zodat Gods stem, die door alle drukte van het alledaagse leven zo gemakkelijk wordt weggedrukt, gehoord kan worden. Die stem zegt : Stop! (ook wel: Sabbat!) Want hij wil rust geven.

Daarom schrijf ik even een tijdje geen blogposts meer. Ik vier vakantie. Ik hoop er begin september weer te zijn!

Mocht je in deze ‘vacante’ periode hier op de weblog terecht komen, overweeg dan zelf ook even: Hoe vrij ben ik zelf momenteel? Vrij voor God? Vrij voor anderen?

Mocht je toch ook teksten willen lezen om nieuwe inspiratie op te doen, kijk dan eens hier:

www.josdouma.nl

www.tijdmetjezus.nl