De vraag van een collega over hoe ik de thema’s en teksten vind voor mijn preken, leidde al tot drie blogposts (1, 2 en 3). In deze laatste post iets over de prekenserie die ik vanaf 22 januari wil starten (8 januari ben ik vrij, en op 15 januari besteed ik aandacht aan de Week van Gebed). Ik heb inmiddels gekozen voor een prekenserie over het Marcusevangelie. Waarom?
1. Al een paar keer kwam in de voorbije maanden het nieuwste boek van Tim Keller voorbij: King’s Cross. The Story of the World in the Life of Christ. Ik had inmiddels begrepen dat dat boek over het Marcus-evangelie ging, en het leek me daarom slim om dat boek aan te schaffen (in het Engels, er is inmiddels ook een Nederlandse vertaling: ‘Kruistocht. Het leven van koning Jezus’).
2. Een tweede reden voor de keuze om te preken over een evangelie is dat ik het gezien de preekthema’s die ik in het voorbije jaar aan de orde heb gehad (onder meer de doop, de vrucht van de Geest, gastvrijheid) het belangrijk vond om weer een serie preken te houden waarin de focus helemaal ligt op de persoon van Jezus zelf. Daar helpt Tim Keller ook erg bij. Zijn benadering wordt vooral gekenmerkt door het zoeken naar de relevantie van het evangelie van Jezus voor mensen in de 21e eeuw. In het filmpje dat als PR-materiaal dient voor zijn boeken brengt hij dat zo onder woorden (in mijn eigen vertaling):
Toen ik 35 jaar geleden startte met mijn bediening als prediker, zeiden heel veel mensen dat onze maatschappij in de loop van de tijd steeds minder religieus zou worden. Er zouden steeds minder gelovigen komen, omdat we wetenschappelijk en filosofisch steeds beschaafder zouden worden. Er zijn maar heel weinig mensen die dat nu nog zeggen. In feite lijkt het hierop: hoe geseculariseerder de maatschappij wordt hoe meer mensen gedreven worden om te zoeken naar transcendentie en zin en authentieke spiritualiteit. Mensen zijn serieus bezig om het geloof in zijn algemeenheid te onderzoeken, en het christendom in het bijzonder, zelfs in New York. En als ze op onderzoek gaan, dan ontdekken ze dit: dat het evangelie van Jezus Christus verrassend anders is. Het is anders dan goddeloosheid: de gedachte dat je geen God nodig hebt of dat er een kleine god in iedereen zit. Het is ook anders dan religie: de gedachte dat, als je heel goed en heel moreel bent, God je zal zegenen en zal redden. Als je nog nooit een stap in de kerk heb gezet, of je bent heel je leven al christen, dan zul je verrast worden door het evangelie en de persoon van Jezus Christus. Ik word zelf altijd opnieuw verrast. Ik schrijf voor mensen die het Christendom op afstand onderzoeken en voor doorgewinterde christenen en iedereen daar tussen in, om hen te helpen de verrassende waarheid, kracht en schoonheid van het evangelie van Jezus Christus nader te bekijken.
Dat spreekt me dus aan! ‘De kracht en de schoonheid van het evangelie van Jezus Christus nader bekijken!’ Dat is wat ik zou willen doen in een nieuwe prekenserie.
3. Een derde reden is deze: het is straks tien jaar geleden dat ik in de veertigdagentijd van 2002 tot een nieuwe vitaliteit in mijn geloofsleven mocht komen door de ontdekking van Jezus. Hier kun je daar meer over lezen: mijn ontdekkingstocht. Ik heb er sterk de behoefte aan om opnieuw Jezus te ontdekken. Niet omdat hij naar de achtergrond is verdwenen, maar wel omdat een ervaring van tien jaar geleden geen blijvende basis kan zijn maar altijd vernieuwd moet worden. Opnieuw dus: Jezus ontdekken. In het Marcus-evangelie. Met Tim Keller als gids.
4. Over Jezus preken vanuit één evangelie is ook een manier om zelf mee te blijven doen in de 3vers18-beweging: een beweging van verlangen naar geestelijke groei door vanuit de belofte van 2 Korintiërs 3 vers 18 te focussen op de luister van Jezus Christus. Zelf ben ik daarin altijd erg gecharmeerd van de woorden die Jezus heeft gesproken. Preken vanuit het Marcus-evangelie zal me helpen om Jezus vooral ook in actie te zien. Niet primair zijn woorden zullen in de prekenserie de aandacht krijgen, maar zijn daden.
5. Tenslotte vind ik het belangrijk om de missie die we als Fonteinkerk in het voorjaar hebben geformuleerd (‘Mensen bij Jezus brengen’) dieper door te laten dringen in het gemeenteleven en in onze harten. Een centrale vraag daarbij is: wat gebeurt er eigenlijk met mensen als ze bij Jezus komen? Oftewel: Als ik iemand bij Jezus breng, wat mag die persoon dan verwachten dat er met hem of haar gaat gebeuren?
Nu nog een titel voor de serie. Ik loop te denken aan:
- Dit is Jezus
- Jezus in actie
- Jezus, verrassend anders
- Kijk: Jezus!
- Kijken naar Jezus
Dat moet nog een beetje verder rijpen. Meedenken mag! Graag zelfs. Reageer dan hieronder.
12/12/2011 op 17:16
Beste Jos,
Suggesties bij de verwerking:
Solve the Mystery, 10 bijbelstudies over Marcus, uitgegeven door IFES, DTEG. Ben ik erg enthousiast over (werkvormen en gericht leren bijbellezen).
Ik hoop dat wij in de lijdensweek Marcus kunnen gaan uitspelen (ook een mogelijkheid vanuit IFES).
Solve the Mystery als titel zit natuurlijk dicht op het Marcus geheim, misschien kun je daar ook nog iets mee in je titel. Geheim, ook leuk spiritueel inspelen op – nu al gedateerd – The Secret.
12/12/2011 op 18:52
Hoi Pieter,
Dank voor je reactie!
Even googelen leverde al het complete materiaal van de Marcus-Bijbelstudies op:
http://www.ifes.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=608&Itemid=533
Leuk ook de suggestie om (spiritueel) iets te doen met het geheim.
Hartelijke groet,
Jos
12/12/2011 op 17:32
misschien een idee voor de titel:” Compleet verrast door Jezus ” of
“Verrast door Jezus”
12/12/2011 op 18:44
Dag Marijke,
Dank voor je reactie! Vind ik een heel aansprekende titel: ‘Verast door Jezus’!!
Ik google dan altijd meteen even en zie dat deze zin/titel niet echt gebruikt wordt nog in het Nederlandse taalgebied (slechts 7 treffers), dus dat is alvast heel mooi! Wel is er een Engelstalig boek met de titel ‘Surprised by Jesus’ (van Tim Stafford).
‘Verrast door Jezus’ is ook een mooie toespeling ook op ‘Surprised by Joy’ (C.S. Lewis), ‘Surprised by Hope’ (N.T. Wright) en in het Nederlands ‘Verrast door de Geest’ (Gert Hutten).
Kortom: deze suggestie gaat hoge ogen gooien bij het definitief kiezen van een titel voor de prekenserie!
Dank!
Hartelijke groet,
Jos
13/12/2011 op 09:24
Verrast door Jezus – vind dit idd een heel aansprekende!
12/12/2011 op 19:45
Beste Jos, ik ben zelf bezig met een thesis over discipelschap in Marcus (en was coördinator van het Marcusproject in Vlaanderen). Ik ben zelf héél erg onder de indruk van het boekje “Mark as Story” van Rhoads, Dewey en Michie. Het heeft me erg veel nieuwe inzichten over het Marcusevangelie gegeven.
14/12/2011 op 11:12
Hoi Job,
Dank voor de tip!
Misschien zien we elkaar nog vandaag of morgen. Kunnen we even over het Marcusproject praten. Ik ga zodadelijk naar Leuven voor colleges spirituele homiletiek.
Groet!
Jos
12/12/2011 op 20:34
Beste Jos (en anderen),
We zijn momenteel bezig met een gezamenlijke online bijbelstudie over Marcus (in de cloud), zie http://www.leliesinhetveld.nl/?p=146
Actieve mensen die bijdragen leveren zijn: Jan Willem Lievers, Arno Winkelman, Peter de Groot, Gilbert Thera, Henk Medema, Daniel Oosterhuis, Henk Ouwejan, Joas Folkertsma, Martijn Rutgers en ikzelf.
Verder hebben nog zo’n 20 anderen toegang tot de online documenten.
Als je wilt dat ik je toevoeg, laat het weten, dan voeg ik je toe! Het lijkt mij i.i.g. leuk (en leerzaam)!
Ferdinand
12/12/2011 op 21:00
Beste Ferdinand,
Dank voor je berichtje! Ik zie geen kans om bijdragen te leveren aan de online bijbelstudie. Maar ik vind het wel erg leuk om toegang te hebben tot de online documenten!
Hartelijke groet,
Jos
13/12/2011 op 18:12
Beste Jos,
Niet zozeer een aanvulling op je vraag van welke titel moet de preek hebben, maar wel omdat ik nog steeds onder de indruk ben van je focus op Jezus. Als je zijn woorden leest en zijn onderwijs zo mag doorgeven moet er wel iets gaan veranderen of … ja Hij is gekomen tot een val en opstanding. Je kunt niet neutraal blijven bij Hem !
Dank voor je bijdrage aan de kerk
Bram
14/12/2011 op 18:51
Hoi Jos,
ik zou het mooi vinden Jezus aan God de Vader te verbinden.
te denken valt aan:
Jezus, sprekend zijn Vader
Kijk je naar Jezus, dan zie je God
Zo Vader, Zo Zoon
Jezus: Hij doet, wat Hij de Vader ziet doen
Jezus, was ondertekend, de Vader
Jezus, In naam van de Vader; of: Jezus, namens de Vader
Jezus, verrassend anders, sprekend God
groet,
Francis
19/12/2011 op 18:23
Ik neem aan dat je met “Kijken naar Jezus” het hebt over het antwoord van de gelovige op wie Jezus is. “Kijken” is een wel heel passieve, contemplatieve activiteit. In Marcus vind je een actievere houding van zijn leerlingen. Dus ik zou zeggen: “Met Jezus mee,” of “Bij Jezus in de leer.”
In diezelfde lijn, “Bij Jezus komen” or “Bij Jezus gebracht”. Dat past bijvoorbeeld goed bij Mk. 10:13-16.
25/12/2011 op 19:21
Dag Jos,
‘Ontmoeting met Jezus’
Hartelijke groet,
Rita
PS Ik hoop dat je niet gaat googelen 😉