Ik kom het heel veel tegen: onmacht tot gedisciplineerd Bijbellezen en bidden. Allereerst in mijn eigen leven. En vervolgens ook in het leven van veel gemeenteleden en andere christenen die ik ontmoet.
‘Ik lees zelden of nooit persoonlijk uit de Bijbel.’ ‘Bidden vind ik moeilijk. Het blijft vaak bij schietgebedjes.’
Is dat erg? Laten we maar gewoon eens zeggen, zonder allerlei pastorale rookgordijnen op te trekken: ja, dat is erg. Behoorlijk erg zelfs. We brengen wel veel tijd door met ons werk, met onze partner, met ons gezin, met onze vrienden, met onze hobby’s en met onze krant, maar tijd met God doorbrengen – alleen met hem – dat blijkt voor velen heel moeilijk te zijn. Ook voor mij dus.
Daarom is mijn goede voornemen voor 2012: veel gestructureerder tijd maken voor en inhoud geven aan persoonlijk Bijbellezen en bidden. Van Ben Tiggelaar heb ik geleerd dat zo’n voornemen maken een vorm van dromen is, en dat dromen aangevuld moet worden met durven en doen. Durven betekent dat je de blokkades voor het realiseren van je droom onder ogen ziet en zoveel mogelijk opruimt én dat je een concreet plan maakt. Doen betekent dat je het gewoon gaat doen, in de praktijk.
Daarom heb ik de afgelopen dagen een leesplan bedacht rond het evangelie van Marcus. Ik zou daar al over gaan preken (vanaf 22 januari). En al nadenkend over een dagelijks leesrooster in combinatie met een dagelijkse meditatie op www.tijdmetjezus.nl kwam ik hier uit: ‘Verrast door Jezus. Het Marcus evangelie in 80 dagen’.
Die 80 dagen (die leuk associëren met ‘Reis rond de wereld in 80 dagen’) kwamen als vanzelf naar voren toen ik een leesrooster begon te maken waarbij ik elke week een hoofdstuk van Marcus (16 hoofdstukken) wilde knippen in 5 stukjes waarbij ik dan een korte overdenking ga schrijven voor www.tijdmetjezus.nl.
Wil je ook een frisse start maken met je persoonlijke Bijbelstudie? Doe dan mee! Kijk hier alvast voor meer informatie: www.josdouma.nl/verrastdoorjezus. En abonneer je op www.tijdmetjezus.nl zodat je vanaf maandag 2 januari 2012 elke werkdag van de week een Marcusoverdenking in je mailbox vindt!
Dit leesproject is trouwens ook een mooie handreiking in het akder van de 3vers18-beweging! Lees daar hier meer over: www.josdouma.nl/3vers18.
30/12/2011 op 12:02
Mooi voornemen Jos!
Marcus, het evangelie van Jezus Christus de Zoon van God.
Afgelopen jaar ben ik door de eerste 4 hoofdstukken gekropen van dit kortste evangelie en heb daar verschillende overdenkingen uit kunnen maken voor mijn werk als Geestelijk Verzorger in Dordrecht. Op dit moment gebruik ik één en ander ook voor mijn bijbelstudies 1 keer in de maand met dak en thuislozen in Rotterdam voor het Innercity Project (www.innercityproject.nl).
Overigens heb ik een vraagje over je meditaties over Jesaja 9. Welke vertaling gebruik jij? … Wonderbare raadsman. Zoals jij het gebruikt is Raadsman en Wonderbaar uit elkaar getrokken. Toch jammer dat ik de grondtalen niet beheers.:-).
Gode bevolen voor 2012!
Harm Jansen
Krimpen aan den IJssel
02/01/2012 op 20:55
Beste Harm,
Dank voor je reactie! Mooi om passie te hebben en te ontwikkelen voor het Marcusevangelie.
Wat de vertaling van Jesaja 9:5 betreft, kijk even naar de Statenvertaling en de Herziene Statenvertaling; dan zie je terug dat er geen vier maar vijf namen worden gegeven aan het Kind!
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=jes+9%2C5&id42=1&id47=1&id37=1&l=nl&set=10
Hartelijke groet en veel zegen!
Jos
30/12/2011 op 21:16
Beste Jos,
Mijn hartelijke dank. Gestructureerder en gedisciplineerder bijbellezen en overdenken stond op mijn verlanglijstje. ‘Toevallig’ heb ik net dromen, durven, doen van Bert Tiggelaar uit, dus ik begrijp helemaal waar je het over hebt. Dus nu alvast bedenken wat je denkt te gaan doen als je denkt geen tijd te hebben.
Ik word soms zo opgeslokt door het dagelijkse leven en zijn bezigheden, dus heb ik me gelijk aangemeld op je site.
Dan wens ik jou een heel goede jaarwisseling en een Gezegend en Inspirerend 2012 met veel verrassende meditatieve momenten.
Met een vriendelijke, muzikale groet,
Karin van Toor
02/01/2012 op 20:56
Dag Karin,
Dank voor je reactie! Veel zegen in 2012 én bij het meebewegen met het Marcusevangelie!
Hartelijke groet,
Jos
31/12/2011 op 16:38
Dag Jos,
Ik sluit me aan; ik vind hem wel weer spannend… Een aantal jaar geleden heb ik bewust een vaste tijd van bidden & bijbellezen losgelaten omdat het als een juk begon te werken. Deze vorm haakte bij mij nl. aan op mijn ‘calvinistische’ werkwortels.
De boeken & benadering van John Wimber, Dallas Willard & Janet Johnson hebben mij geholpen om daar los van te komen en de relatie met God meer in het alledaagse te gaan beleven.
De behoefte naar wat meer stuctuur komt weer voort uit het feit dat als ik er, zoals de afgelopen paar jaar, niet bewust voor kies om op een vast moment te lezen het er simpelweg niet of nauwelijks van komt of er moet de noodzaak zijn van preekvoorbereiding of studie.
Ik ervaar het als de voortdurende spanning en wisselwerking tussen structuur (discipline) & flexibiliteit (spontaniteit).
Jos is de benadering dromen, durven, doen een andere dan Willards’ VIM: Visie, Intentie, Middelen?
Met vriendelijke groet,
Anri van Toor
02/01/2012 op 21:01
Beste Anri,
Dank voor je reactie! Ik herken de spanning tussen structuur (vormen, discipline) en dynamiek (spontaniteit, beweging). Maar ik ontdek wel steeds opnieuw dat ze beide echt nodig zijn. Structuur zonder dynamiek verstart en verstijft. Dynamiek zonder structuur vervloeit en vervaagt.
De VIM (visie, intentie, middelen) van Dallas Willard lijkt zeer op DDD (dromen, durven, doen) van Tiggelaar. DDD steekt vooral (gedrags)psychologisch in, VIM is meer spiritueel-inhoudelijk van kleur.
Over VIM schreef ik eerder een blog:
http://josdouma.wordpress.com/2010/10/07/hoeveel-v-i-m-heb-jij/
Hartelijke groet en zegen!
Jos