Ik ben onder de indruk van het boek ‘Een cultuur van discipelschap’ van Mike Breen. Ik kreeg het enkele weken geleden kado van een zevental gemeenteleden uit de Plantagekerk die de Zomerconferentie van New Wine hadden bezocht en ben het gaan lezen.
Ik kende al wat werk van Mike Breen. Op mijn plank had ik twee van zijn boeken staan: ‘A Passionate Life’ en ‘The Passionate Church’ (beide geschreven samen met Walt Kallestad). Deze boeken zijn een voorfase van het nu in het Nederlands vertaalde ‘Building A Dicipling Culture’.
De komende weken wil ik een aantal blogposts gaan wijden aan verschillende onderdelen en aspecten van het boek en daarmee van het thema discipelschap in de kerk. Ik zal daarbij ook steeds de vraag stellen hoe de inzichten rond ‘een cultuur van discipelschap’ vruchtbaar gemaakt kunnen worden in het ‘gewone’ kerkelijke leven waar ik het merendeel van mijn tijd aan besteed als predikant.
Het boek van Breen is namelijk een pleidooi voor huddels: groepen van 4 tot 10 mensen die samen gedurende een jaar een welomschreven weg gaan om te groeien in discipelschap. Ik geloof beslist dat dit concept van de huddel heel belangrijk is. Maar vooralsnog zal 99% van de kerkleden in de komende jaren geen deel uit maken van zo’n huddel maar wel op andere plaatsen komen waar stapje voor stapje gewerkt zou kunnen worden aan een cultuur van discipelschap.
Ik denk daarbij uiteraard aan kerkdiensten en preken, aan het pastoraat en aan allerlei toerustingsmomenten in het kerkelijke leven. Hoe kunnen binnen deze bestaande (klassieke) vormen van kerk-zijn elementen worden ingebracht die een bijdrage leveren aan groei in discipelschap?
Ik hoop daarmee een bijdrage te leveren aan aan de bezinning op (en zo hopelijk de praktijk van) een cultuur van discipelschap in de kerk. Want ik geloof dat daar de komende jaren een van de grootste uitdagingen van de kerk ligt.
Volgende keer: ‘Dit zijn de twee basisvragen die een discipel voortdurend stelt’
19/08/2013 op 11:43
Mijn nicht en haar man wonen in Gouda en werken al een paar jaar volgens dit principe. Ze zijn zoekende maar erg enthousiast. Mocht je praktijk verhalen willen horen kan je misschien contact opnemen.
20/08/2013 op 11:50
Dag Jos,
Ik ben erg benieuwd naar je bevindingen en zal je blogs graag lezen. Juist naar de vraag: hoe integreer je dit in de bestaande gemeentepraktijk? Als groepje van de NGK (CCC) in Zwolle partciperen we ook in de leergemeenschap van Nederland Zoekt… en zijn we wat aan het experimenteren met de huddel en de principes uit de leergemeenschap. Tot nu toe ervaren we het als erg rijk en veelbelovend.
Hartelijke groet!
20/08/2013 op 20:15
Beste Steven,
Ik ben op mijn beurt weer benieuwd naar jullie ervaring met de huddel en de principes van de leergemeenschap in de NGK van Zwolle. Ik heb op New Wine de seminars over Discipelschap gevolgd van Mike Breen en zijn boek heb ik ook gelezen. Ik ben benieuwd naar de impact hiervan op de traditionele kerk. Is het inderdaad een cultuuromslag en wat ben je tot nu tegen gekomen?
21/08/2013 op 15:43
Dag Sander,
Kijk, dat zijn de betere vragen. Wij zijn tien maanden geleden begonnen en zitten nog in de ‘eerste klas’. Toch denk ik wel dat er iets essentieel veranderd is doordat we de relatie met God, met elkaar en met mensen die Jezus nodig hebben meer als één geheel zijn gaan zien. Ik denk dat het Gods bedoeling is dat ze met elkaar verbonden zijn en dat we daarin groeien. Dit proces komt in de huddel bij elkaar en inderdaad helpen de leervormen erbij om er over na te denken en het verder vorm te geven.
Hartelijke groet,
21/08/2013 op 20:42
Dag Steven,
Dank voor je reacties hier. Wellicht komen we elkaar hier in Zwolle nog wel tegen!
Ik heb even een vraag over de ‘we’ in jouw reactie. Wie zijn dat? Zijn dat (alleen) de mensen die meedoen in de huddel? Of zijn dat alle gemeenteleden? Dat laatste zal ongetwijfeld (nog) niet het geval zijn. Maar ik vind het een boeiende vraag hoe een huddel een bijdrage levert aan een omslag in de cultuur van een héle gemeente.
Hartelijke groet!
Jos
22/08/2013 op 13:32
Dag Jos,
De ‘we’ is een niet zo sterk afgebakende groep mensen die graag als discipel van Jezus willen leven en voor wie deze beweging op het goede moment komt. Het zijn mensen in een huddel en mensen die geïnspireerd zijn geraakt maar nog niet een duidelijke plek hebben.
Ik moet eerlijk zeggen dat het niet in mijn gedachten opkomt om de cultuur van de hele gemeente te willen veranderen. Wel vertrouw ik erop dat als we samen Jezus volgen (bijvoorbeeld in een huddel) ons eigen leven verandert en wij weer andere mensen aansteken. Dat heeft vast invloed op de hele gemeente, maar is een proces van één voor één en dat proces heeft mijn aandacht.
Groet en zegen!
25/08/2013 op 21:24
Hoi Steven,
Ik snap dat je niet een hele kerkcultuur wilt veranderen. Als het zo lees dan laat je het gebeuren als een soort organisch iets en niet als een organisatorisch (opgelegd) iets. Maar ik ben nog steeds benieuwd hoe het ontvangen is in de NGK in Zwolle. Heb je het gedeeld met de Kerkenraad of de predikant en wat waren de reacties?
Mijn verlangen is om ook een huddel te beginnen, maar ik weet niet goed hoe ik moet starten en welke rol de gemeente daar in zou moeten spelen (of niet).