Gezamenlijke kerken verbonden in barmhartigheid

Zwolle, 5 december 2015

Leprozenkapel en pestkapel ZWolle buitenOp 8 december wordt om 10.30 uur de deur van de leprozen/pestkapel geopend van de Grote Kerk aan het Kerkplein. De opening luidt het Jubeljaar van Barmhartigheid in. Dezelfde dag zal Paus Franciscus in Rome de heilige deur van de Sint Pieters Basiliek openen. Met deze handeling start wereldwijd het Jubeljaar van Barmhartigheid.

In Zwolle staat het komend jaar van 8 december 2015 tot 20 november 2016 in het teken van de werken van barmhartigheid. De gezamenlijke kerken zullen extra aandacht geven aan dit jaarthema door bijvoorbeeld een route van barmhartigheid samen te stellen door de stad. De kerkendag op 18 juni 2016 gaat ook over en om barmhartigheid. Diverse groepen vanuit de kerken zullen nadrukkelijk aandacht besteden aan het verzorgen van de zieken, het voeden van de hongerige, bezoeken van de gevangenen, eer bewijzen aan de doden, het drinken geven aan de dorstige, het onderdak geven aan de vreemdelingen en het zorg dragen over de armen.

De deur van de leprozenkapel wordt komende dinsdag geopend door vertegenwoordigers van organisaties die barmhartigheid vertegenwoordigen. Deze eeuwenoude kapel, tegen de Grote of Sint Michaelskerk aangebouwd, staat symbool voor onvoorwaardelijke barmhartigheid. Lepralijders en pestlijders werden naar deze kapel gebracht om toch de viering bij te kunnen wonen. Gods barmhartigheid is terug te zien in het gelaat van Jezus Christus, die ons is voorgegaan, geloofsgemeenschappen en wereld verbindend. Barmhartigheid raakt iedereen en maakt onderdeel uit van het geloofs-en gedachtengoed van de wereldgodsdiensten.

Programma dinsdagmorgen 8 december

10.15 uur Verzamelen op het Kerkplein
10.20 uur Taken verdelen, zeven mensen gaan later elk een van de werken van
barmhartigheid voorlezen
10.25 uur Welkom en uitleg bij de deur van de Leprozenkapel.
10.30 uur Openen van de deur van de Leprozenkapel. Kort moment van stilte, de kapel wordt nog niet betreden (dat kan pas na 13 december 2015 wereldwijd)
10.35 uur Gebed van Paus Franciscus wordt voorgelezen
10.40 uur De zeven werken van barmhartigheid worden een voor een voorgelezen. Dit gebeurt twee keer waarbij wij met de armen staan gekruist; zo laten we zien dat we na zven keer zeven jaar nu in het Jubeljaar van Barmhartigheid zitten
10.50 uur We sluiten af met een lied

Meer informatie: