“Als je zegt: ‘Ik doe mee. Ik wil het koninkrijk van God binnengaan en leren hoe het er daar aan toe gaat’, wat dan? Waar kun je naartoe om dat te leren?

In Jezus’ tijd zou je naar het platteland zijn gegaan of naar de tempel of waar Jezus ook maar bezig was met onderricht. Waar ga je vandaag naartoe als je Jezus’ onderwijs over het koninkrijk wilt horen? Het meest geconcentreerde onderwijs van Jezus vind je in Matteüs 5 tot 7, de Bergrede, maar ik noem het Jezus’ manifest van het koninkrijk. Op een bepaalde manier is het anders dan Jezus’ gebruikelijke communicatiestijl want het is een uitgebreide monoloog in plaats van de meer gebruikelijke dialoog. Verder bevat het ook geen gelijkenis-verhalen, ook al zit het vol met andere briljante literaire en retorische taalvormen.

Daarom is dit manifest van het koninkrijk een ongebruikelijk – uniek is misschien een beter woord – voorbeeld van Jezus’ onderwijs. Als we bepaalde essentiële aspecten van de boodschap van Jezus willen begrijpen, dan is er geen betere plek om naartoe te gaan.”

Brian McLaren

[Van 1 april tot en met 20 mei elke dag een inspirerend citaat over de Bergrede]