In de voorbije jaren heb ik een aantal cursussen gegeven waarvan je hieronder de informatie en ander materiaal terugvindt. Klik op de button voor informatie over online cursussen.

Cursus Preken met Spirit 2020 (Sneek)

Elke zondag wordt er gepreekt. Het aantal preken dat wereldwijd op zondag wordt gehouden is oneindig veel groter dan het aantal voetbalwedstrijden of welke sport dan ook. Het geloof is uit het horen zegt de apostel Paulus, dus verwachtingen zijn hooggespannen: er gaat iets gebéuren. En dat vraagt nogal wat van predikanten en voorgangers. Wat is een ‘goede’ preek? Wat willen we met onze preek bereiken?

Cursus Ontdek lectio divina 2019 (Nijmegen)

In deze cursus maak je kennis met de basis van de praktijk van lectio divina, ontdek je wat het eigene daarvan is ten opzichte van Bijbelstudie en maak je een eerste oefening mee (deel 1). Je ontvangt een verdieping op de basis van de lectio divina. Daarnaast is er ruime aandacht voor de praktijk van stil-zijn, een belangrijke randvoorwaarde voor het beoefenen van de lectio divina. Wat is stilte? Hoe word je stil? (deel 2). En je krijgt handreikingen om zelf leiding te kunnen geven aan een lectio divina-groep.

Cursus De Bergrede 2018 (Zwolle)

De Bergrede

De Bergrede wordt wel de kern van het Nieuwe Testament genoemd. Voor velen is deze toespraak van Jezus over het koninkrijk door de eeuwen een bron van inspiratie geweest voor een radicaal leven. Hoe goed ken jij de Bergrede eigenlijk? Zou je graag willen dat de Bergrede van Jezus ook voor jou een onmisbare inspiratiebron wordt voor je dagelijkse leven als christen?

Cursus Zin in bidden 2018 (Zwolle)

Zin in bidden

Bidden is inspirerend – als ik er tijd voor kan vinden. Het is een groot geschenk – en toch weet ik er niet altijd raad mee. Ik verlang naar meer – maar hoe? In deze cursus ga je op zoek naar nieuwe inspiratie voor je gebedsleven. Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Wat is bidden? Welke gebedsvormen zijn er? Waarom is bidden belangrijk? Wat maakt bidden zo mooi en moeilijk tegelijkertijd? Wat is de betekenis van stilte als het gaat om gebed?