1. Acht gelukkigprijzingen

Ik kom steeds meer tot de conclusie dat de acht gelukkigprijzingen van Jezus alles in zich hebben voor een leven dat in het teken staat van koninkrijk-en-bekering. Ze wijzen de weg van een nieuw leven in de stijl van Jezus.

Het koninkrijk-aspect (basileia) van de gelukkigprijzingen is dat Jezus hier zelf ons aanspreekt én ook degene is die deze gelukkigprijzingen belichaamd heeft toen Hij op aarde was.

Het bekering-aspect (metanoia) van de gelukkigprijzingen is dat we ons geroepen voelen tot innerlijke transformatie, tot een veranderde manier van denken, kijken en leven. Want we voelen direct aan, als we Jezus dit horen zeggen, dat ons leven vaak nog ver af staat van wat Jezus hier voor ogen schildert.

Dus houd dit vast wat mij betreft: de gelukkigprijzingen van Jezus vormen het kloppende hart van een leven dat staat in het teken van koninkrijk-en-bekering.

2. Webinar ‘Gelukkig!’

Op dinsdag 3 mei 2022 gaf ik in het kader van de online cursus over de Bergrede een webinar waarin de acht gelukkigprijzingen centraal stonden en waarin ik uitgebreid stil stond bij het woord ‘Gelukkig’ en bij de gelukkigprijzingen als samenhangend geheel. Hieronder kun je het webinar terugkijken:

3. De beste schatkaart

In deze onderstaande podcast deel ik een paar citaten uit het boek ‘De deugden in ere hersteld’ van Peter Kreeft. Ter inspiratie. Om weer nieuwe inzichten op te doen rond de Bergrede en de gelukkigprijzingen.

4. Van leerregels naar leefregel

De Bergrede is een actuele leefregel voor christenen vandaag. Daarover schreef ik in 2022 een artikel. Hieronder kun je dat lezen.

5. The Beatitudes Song

Een lied om te beluisteren! Onder de video vind je de tekst van het lied.

The Beatitudes Song

Blessed are the poor in spirit, for theirs is the kingdom of heaven
Blessed are those who mourn, they shall be comforted,
Blessed are the meek, they shall inherit the earth.
Blessed are those who hunger and thirst for righteousness
For they shall be filled;
Blessed are the merciful, mercy they shall receive,
Blessed are the pure in heart, they shall see God.
Bless-ed are the peace-makers, for they shall be called the sons of God;
Blessed are those who are falsely accused, persecuted for Righteousness’ sake;
In the same way the prophets suffered long ago,
Rejoice and be glad, for great is your reward,
Yours is the kingdom of heaven,
Yours is the kingdom of heaven!
© 2000 Judy Rogers

p.s. misschien vind je deze speellijst inspirerend!