Leren om in Gods aanwezigheid te zijn

Deze cursus is voorbij (tussen Pasen en Pinksteren 2020)

Alle cursuslessen zijn hier terug te vinden!

Het is coronatijd. We zijn allemaal stilgezet. Tenminste: dat zeggen we. Maar is dat echt waar? Want er is in je leven nog steeds veel onrust en lawaai, veel drukte en gedoe. Waar kun je te midden van dat alles jezelf nog terug vinden? In de stilte… Maar als je de stilte ingaat, merk je dat er nog steeds heel veel onrust en lawaai, drukte en gedoe is, maar dan van binnen. Misschien denk je: stilte is niks voor mij. Maar niets is minder waar. Stilte is voor iedereen. Je moet de stilte alleen wel leren kennen en ermee oefenen.

Cursus: van onrust naar rust

In de vijftigdagentijd 2020 kun je vanaf dinsdag 14 april (de dinsdag na Pasen) tot en met vrijdag 29 mei mei (de vrijdag voor Pinksteren) meedoen aan een online cursus over het zoeken van Gods aanwezigheid in je leven om daarin rust te vinden.

Tijdens deze cursus maak je op een verdiepende en praktische manier kennis met thema’s als stilte, ziel, binnenkamer, meditatie, contemplatie, biddend bijbellezen, het Jezusgebed en het stiltegebed.

De rode draad van de cursus is de uitnodiging van Jezus die zegt: ‘Ik wil je leren bidden’. En: ‘Kom bij mij, dan geef Ik je rust.’

Online leren

Vanwege de coronacrisis kon een cursus over dit thema die ik in mei in Veenendaal zou geven, niet doorgaan. Deze online cursus dient als vervanging voor die cursus en is open voor iedereen die thuis vanaf achter de computer of op de bank met de smartphone bij de hand een verdiepend leertraject wil volgen in een tijd die vraagt om meer diepte, ruimte en stilte.

Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden. Wel zal na afloop van de cursus om een vrijwillige financiële bijdrage worden gevraagd.

Hoe ziet de cursus eruit?

Je mag ongeveer dit verwachten:

 • De basis zal zijn dat je in de periode tussen Pasen en Pinksteren elke maandag, woensdag en vrijdag een mail in je mailbox krijgt met daarin:
  • inhoudelijke teksten om te lezen met informatie over een bepaald thema;
  • concrete handreikingen om zelf te oefenen;
  • inspirerende citaten die tot nadenken stemmen en verdieping geven;
  • links naar zelf opgenomen video’s die je op Youtube kunt bekijken met extra uitleg en hulp bij de oefeningen;
  • links naar video’s van anderen over vergelijkbare thema’s.
 • In deze periode zal er ook een enkele keer een webinar (Youtube Live) zijn waarin je mee kunt kijken en luisteren naar extra en meer persoonlijke uitleg en toelichting en waarbij je via een chat vragen kunt stellen waarop ik dan live kan antwoorden. Op welke data dat zal zijn en welk tijdstip is op dit moment nog niet bekend.
 • Het is helemaal aan jezelf hoeveel tijd je aan de cursus wilt besteden. Ik schat in dat het bezig zijn met de mail die je drie keer per week ontvangt zo’n half uur tot drie kwartier van je tijd vraagt (lezen, reflecteren, oefenen).
 • Het kan een verrijking voor je leerproces zijn als je met een of twee anderen de cursus volgt en bijvoorbeeld in een whatsapp-groepje met elkaar deelt wat je leert en wat je moeilijk vindt.
 • Mocht je bij het lezen van deze informatie vragen hebben, mail me dan gerust: jos@levenindekerk.nl.

Wat levert de cursus je op?

Als je actief meedoet met de cursus mag je verwachten dat je in de periode tussen Pasen en Pinksteren 2020:

 1. groeit in het leren kennen en ervaren van Gods aanwezigheid;
 2. concreet toepasbare oefeningen leert die je in je dagelijkse leven kunt integreren;
 3. andere manieren van bidden leert kennen dan je tot nu toe misschien gewend bent;
 4. je inhoudelijk verdiept in thema’s als de ziel, de stilte, Gods aanwezigheid, contemplatief leven, lectio divina, het Jezusgebed en het stiltegebed;
 5. ontdekt hoe bezig zijn met spiritualiteit je leven verrijkt.