Aandacht voor Lectio Divina betekent ook aandacht voor stilte. Hieronder vind je links naar enkele audiobestanden die je helpen om de stilte te beoefenen.

Stil met Taizé (Behüte mich Gott)

De onderstaande  vier bestanden beginnen steeds met (enkele maten van) het Taizé-lied ‘Behüte mich Gott’ (helemaal beluisteren) om je vervolgens in de stilte te brengen die 4, 8, 15 of 20 minuten duurt. Na de stilte komt de Taizé-muziek weer terug zodat je op een mooie manier weer wordt ‘opgehaald’ uit de stilte:

Stilte met gonggeluid

De volgende twee audiobestanden start met drie keer het geluid van een gong, vervolgens is het drie / twintig minuten helemaal stil, en dan klinkt ter afsluiting opnieuw driemaal het geluid van een gong:

Kloosterklokken

Het onderstaande geluidsbestand laat kloosterklokken horen (30 seconden):

Rustgevende pianomuziek

Het luisteren naar rustgevende muziek kan ook behulpzaam zijn om van binnen stil te worden. Onderstaand vind je een mp3-bestand met pianomuziek van Ronald Koops.

Sela, zegen mij

Als ik een workshop Lectio Divina geef, start ik de bijeenkomst vaak met het samen luisteren naar het lied ‘Zegen mij’ van Sela. Dat lied brengt prachtig onder woorden waar Lectio Divina uiteindelijk op gericht is: gezegend worden om tot een zegen te zijn, weer op weg gaan met een hart vol vrede.

O, nomen Jesu

Om in de Lectio Divina de focus op Jezus vast te houden, luister ik vaak naar het lied ‘O, Jesu, nomen dulce’, gezongen door Andreas Scholl.