Sorry zeggen. Je doet het hopelijk regelmatig. Want we maken allemaal fouten. We vergissen ons. We hadden het bij het verkeerde eind. Het ging niet zoals we bedoelden.

Dat woordje sorry is het middelste woord van een gebedspraktijk waarin drie woorden centraal staan. Aan de hand van deze drie woorden kun je, bijvoorbeeld aan het einde van de dag, terugkijken op wat er geweest is en ook al vooruit kijken.

Bedankt!
Sorry!
Alstublieft!

Bedankt! Neem wat tijd om een paar dingen te noemen waar je blij mee bent. Zo oefen je jezelf in dankbaarheid. Het is een manier om je zegeningen te tellen en God ervoor de danken. Je kunt danken voor mensen, voor dingen, voor mooie momenten en ontmoetingen, voor gezondheid, voor liefde, voor bewogenheid en betrokkenheid die je ervaren hebt. Bedankt, Heer!

Sorry! Neem wat tijd om terug te denken aan momenten waar je spijt van hebt. Dat je iets verkeerds zei of dacht. Dat je niet geduldig was. Dat je je liet meeslepen in iets slechts. Dat je loog of roddelde. Dat je onoprecht of onecht was. Waar voel je je schuldig over? Waarvan zou je willen dat het zo niet was gegaan? Sorry, Heer!

Alstublieft! Neem wat tijd om vooruit te kijken. Dit is de tijd van goede voornemens voor bijvoorbeeld de volgende dag. Maar dan niet om dat in eigen kracht te doen. Met het woord ‘alstublieft’ richt je je op God. Help me, alstublieft, om het morgen anders te doen. Geduldiger. Eerlijker. Liefdevoller. Betrouwbaarder. Meer geleid door de Geest. Alstublieft, Heer.

Bedankt!
Sorry!
Alstublieft!

> Dit is een hoofdstukje uit het boek Zin in bidden