Afbeeldingsresultaat voor vragen

Wil je een nieuwe impuls voor je preekwerk? Of wil je juist eerste stappen op de weg van het preken zetten? Dan is deze cursus echt wat voor jou!

Wanneer? Maandagen 13 en 27 januari, 10 en 24 februari 2020
Waar? Zuiderkerk, Rienck Bockemakade 7, Sneek
Hoe laat? 19.45 uur tot 21.45 uur
Wie geeft de cursus? Jos Douma
Wat zijn de kosten? € 50,00 p.p. voor 4 avonden
Info: kijk op Compascuum Sneek of bel: 0515-335164
Aanmelden: op de site van Studiecentrum Compascuum Sneek

Cursusinformatie

Elke zondag wordt er gepreekt. Het aantal preken dat wereldwijd op zondag wordt gehouden is oneindig veel groter dan het aantal voetbalwedstrijden of welke sport dan ook. Het geloof is uit het horen zegt de apostel Paulus, dus verwachtingen zijn hooggespannen: er gaat iets gebeuren, er móét iets gebeuren. En dat vraagt nogal wat van predikanten en voorgangers.
Wat is een ‘goede’ preek? Wat willen we met onze preek bereiken?

In preken draait het op drie manieren om nabijheid: dicht bij de tekst, dichtbij de hoorder en dichtbij jezelf. En in dat alles altijd eerst en vooral: dichtbij de Vader, dichtbij Jezus en dichtbij de heilige Geest!

Preken gericht op een verkondiging van hart tot hart: het is de kracht van de Heilige Geest waardoor een preek vanuit het hart van het Woord, via het hart van de prediker naar het hart van de hoorder komt en het raakt. In de cursus zal het accent liggen op de rol van de Geest en de plaats van het gebed in preekvoorbereiding en het houden van de preek

Cursus van vier avonden

Passie voor Preken is een inleidende cursus van vier avonden met een mogelijke uitbreiding naar zes avonden voor voorgangers en kerkelijk werkers en iedereen met een passie voor preken.

We gaan tijdens de avonden aan de slag met een groot aantal thema’s en aspecten die belangrijk zijn in de preekvoorbereiding en het preken. Onderaan deze pagina vind je vragen die leidend zullen zijn.

“Preken is mijn passie. Altijd gaat het me om aansprekende en spraakmakende Christusprediking die verrijkend is voor je spiritualiteit.”

Jos Douma (1968) is predikant van de Plantagekerk in Zwolle. Hij is daarnaast auteur van boeken op het gebied van bijbellezen, lectio divina, gebed en kerk-zijn. Aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven doceert hij het vak Christelijke Spiritualiteit. In 2002 was hij samen met Ron van der Spoel mede-oprichter van de Preekbeweging Passie voor Preken die tot 2007 bestaan heeft. In 2018 stond hij aan de wieg van de spirituele vernieuwingsbeweging Contemplatio.

Vragen

Alleen wie vragen heeft, kan leren. Een vraag is altijd een uitnodiging tot verder nadenken, dieper gaan, open zijn voor nieuwe antwoorden. Daarom wordt de cursus opgezet vanuit een groot aantal vragen (hieronder staan er 25) die richting en houvast geven in de (soms ingewikkelde maar altijd boeiende!) complexiteit van het preekproces.

1. Wat is preken?
  2. Hoe blijf ik een beginner?
  3. Waarom wil ik preken?
  4. Wie is Christus voor mij?
  5. Hoe speelt spiritualiteit een rol in het preekproces?
  6. Hoe kies ik een tekst?
  7. Hoe kan ik me oefenen in ontvankelijkheid?
  8. Hoe kleurt gebed mijn preekvoorbereiding?
  9. Hoe laat ik me leiden door de Geest?
  10. Hoe kan ik leren om stil te zijn en te zwijgen voor het Woord?
  11. Hoe luister ik naar de tekst?
  12. Hoe stem ik af op de gemeente?
  13. Hoe ga ik om met hoorderswensen?
  14. Hoe geef ik de actualiteit een plaats in mijn preek?
  15. Wie ben ik zelf als ik preek?
  16. Hoe kom ik tot de kern van wat ik wil zeggen?
  17. Wat wil ik met mijn preek bereiken?
  18. Hoe bouw ik mijn preek op?
  19. Wat maakt dat ik mijn preek uitschrijf of juist niet?
  20. Hoe word ik creatief?
  21. Hoe weet ik dat wat ik ga zeggen klopt?
  22. Wat is de plek van de preek in de liturgie?
  23. Hoe ben ik present als ik preek?
  24. Hoe laat ik het vervolg van mijn preek aan God over?
  25. Hoe ga ik om met kritiek op mijn preek?
  26. Hoe blijf ik een leerling in het preken?

Om te lezen

Als je al cursusdeelnemer alvast het een en ander wilt lezen over preken en preekvoorbereiding om zo geïnspireerd te raken, kun je op onderstaande links klikken.