Het Symposium ‘Pionieren voor het koninkrijk’ was wat mij betreft een boeiende en inspirerende ontmoeting waar de koning en zijn koninkrijk centraal stonden! De gedeelde passie was: het koninkrijk zichtbaar maken, mensen Jezus laten zien, leerlingen van Jezus maken. Het was ook een warme ontmoeting met heel veel mensen die kerk en koninkrijk een warm hart toedragen. Veel van hen kende ik vooral via weblogs. Nu was er ook de persoonlijke ontmoeting!
Ik mocht het boek van Ploeteren en pionieren van Martijn Vellekoop en Nico-Dirk van Loo in ontvangst nemen, een verhaal houden, naast Matthijs Vlaardingerbroek, en vervolgens deelnemen aan een panelgesprek.
Mijn verhaal kun je hier lezen: Pionieren voor het koninkrijk. De koning, de leeuw en het lam. Hieronder lees je het eerste gedeelte:
Ik voel me hier vanmiddag als in het hol van de leeuw. Hier – en ik scheer jullie gemakshalve allemaal even over één kam – zijn namelijk de mensen die met het echte werk bezig zijn. En ik, ík ben hier natuurlijk uitgenodigd omdat ik gewoon een duffe dominee ben, en omdat ik ervoor gekozen heb de beste jaren van mijn leven te slijten in de gevestigde kerk die op sterven na dood is.
Maar júllie zijn tenminste bezig met wat echt belangrijk is, gehoorzaam aan de grote gebod van Jezus: ‘Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn ge- … gemeentestichting’. Ja, hier zijn de pioniers, de gepassioneerden, de Jezus-freaks, de creatievelingen, de koplopers en de afhakers, de visionairs. En er klinkt dit geluid: ‘De kerk is dood, leve de koning!’
Kijk, ik formuleer wat scherp, want dat is op een dag als vandaag nou eenmaal wat leuker, maar er zit ook wel een persoonlijke strijd onder. Dat heeft voor mij als werker in de kerk alles te maken met de ontdekking van het koninkrijk. En dan bedoel ik niet eens meteen dat persoonlijke en meeslepende boek van Daniël, dat je net als Jezus in de Millinx in één adem uitleest – ik bedoel mijn eigen ontdekking van het koninkrijk. Want als je werkt in de kerk, en je ontdekt het koninkrijk, dan wordt het spannend, dan gaan de dingen wringen, steeds meer. En als ik dan in dat richtinggevende en creatieve ‘Ploeteren en pionieren’ van Nico-Dirk en Martijn deze zin lees: ‘De kerk is niet bedoeld als wachtkamer waar we zingen en pepermunt eten totdat we naar de hemel gaan’ – dan is dat confronterend omdat veel kerkelijk leven dat ik tegenkom hier op lijkt. En ik hoor het een stem van binnen zachtjes zeggen: ‘Waar ben je hier in de kerk in koninkrijksnaam nog mee bezig?’
Lees het hele verhaal >>>.
03/04/2009 op 07:47
Dag Jos,
Een meesterlijke speech met veel diepgang. Komt de rest van de speech nog online?
Leuk om je even in “het wild” te zien. 😉
03/04/2009 op 08:12
Dag Jan,
Heel leuk om jou ook te ontmoeten! En bedankt voor de ontspannen en directe leiding die je gisteren gaf.
Het hele verhaal kun je lezen via de link boven in de post. Maar ik heb even een extra link geplaatst nu direct achter het begincitaat.
03/04/2009 op 10:39
Ook ik heb genoten van jouw bijdrage, Jos! Nogmaals dank voor de prikkelende en inspirerende woorden. Wat mij betreft was dit alles voor herhaling vatbaar.
Een volle kerk op donderdagmiddag terwijl buiten de lentezon nieuw leven opwekt en mensen blij maakt. Willen we nog meer?
03/04/2009 op 20:58
Dag Jos,
Bedankt voor je geweldige bijdrage gisteren! Ik heb ervan genoten en vond het jammer dat ik je na afloop niet meer even heb kunnen spreken.
Toch nog 1 ding. Dat hoekje en het boekje. Ik heb er nog eens over zitten nadenken. Ik hou ook erg van hoekjes en boekjes en die hebben ook zeker bijgedragen aan mijn geestelijke groei. Maar is discipelschap toch niet vooral DOEN? Met vallen en opstaan proberen de Bergrede te leven en Jezus na te volgen?
En krijgt Jezus niet meer gestalte als je naast Remco op de trappen van je gevestigde kerk zit en een arm om hem heen slaat of hem een luisterend oor biedt en je bedenkt: ‘Wat je voor de minste van deze heb gedaan, dat heb je voor Mij gedaan.’, dan door een boek?
Ik geloof in contemplatie. Maar dan draait het wel weer om mijn relatie met God. Terwijl als ik in de praktijk ga doen wat Jezus zegt, mijn blik op de ander gericht wordt. Ik ervaar dan mijn tekortkomingen en ga daarmee naar God en de ander.
En dan vindt er volgens mij echt groei plaats.
Enfin, dat was nog even een overweging. Ik bedenk altijd pas achteraf wat ik echt had willen zeggen!
’t Was ook een beetje tamme discussie. We waren erg lief voor elkaar allemaal. 😉 Maar al met al wel een mooie en inspirerende middag!
Hartelijke groet,
Daniel
03/04/2009 op 21:10
Welaan Jos, dan doe ik ook maar een duit in het zakje. Jammer dat ik je niet even gesproken heb. Een aantal rasechte ‘emergers’ wel en daarvoor was ik speciaal gekomen. Op mijn eigen blog, die over de emerging church, ga ik nog een paar noten kraken dan wel zingen. Of ik nog bozig ben? Nogmaals dank voor je mail hieromtrent… Nou, dat niet echt, maar ik heb mezelf wel aardig op de couch gelegd afgelopen donderdag. Je speech was treffend en oké, maar zelf ben ik al decennnia geen zoon der kerk meer en eenmaal eruit, kom je niet zo gemakkelijk meer terug. Maar mijn verhaal is anders en doet er nu even niet zo toe.
04/04/2009 op 09:55
Beste Daniël,
Dank voor je reactie. Ik vond het zelf ook jammer dat ik jou niet meer gesproken heb! Je boek heeft me erg aangesproken: ik heb het echt in één adem uitgelezen!
Wat het boekje en het hoekje betreft: ik wilde vooral het punt maken binnen het geheel van de discussie rond emerging church en gemeentestichting en traditioneel gemeente zijn dat we niet alleen moeten focussen op nieuwe vormen maar vooral op nieuwe mensen, mensen dus die door Jezus worden aangeraakt en veranderd in leerlingen. Ook de thematiek van ‘spirituele vorming in Christus’ of discipelschap en vooral de vraag hoe dat in zijn werk gaat – even ongeacht de context: emerging of traditioneel – verdient het om hoog op de agenda te staan.
Uiteindelijk gaat het om de wisselwerking van contemplatie en actie: ze verhouden zich tot elkaar als inademen en uitademen, volstromen en overstromen. Als ik me niet laat volstromen met levend water (de Geest van Jezus), zie ik Remco als iemand die de trappen van de kerk vuil maakt met de blikjes bier die hij achterlaat. Als ik me wel vol laat stromen (door intensief na te denken en te mediteren en te preken over Matteüs 25:31-46) dan ervaar ik het als volkomen natuurlijk om van Remco te houden, met hem bewogen te zijn en tijd en aandacht aan hem te geven n zo iets van het koninkrijk ervaarbaar te maken voor hem én voor mij.
04/04/2009 op 10:18
Hoi Jos,
Dank voor je reactie! Duidelijk. En je hebt gelijk: discipelschap moet hoog op de agenda. Een van de verwijten die (een deel van) de EC soms terecht wordt gemaakt is dat zij in haar nadruk op gesprek en zoeken de missie wat lijkt te verontachtzamen. En die missie is idd: ga heen, verkondig, doop en maak discipelen. Door allerlei misstanden en het pomo-gevoel lijkt er binnen de EC soms een angst om te verkondigen binnen te sluipen. Maar niet alleen daardoor, ook door een soort verlegenheid: wat geloven we eigenlijk nog? Daarom vind ik het zo sterk wat bijv. Johan ter Beek doet: werken aan thelogische onderbouwing en reflectie.
We zien elkaar vast nog wel eens!
Hartelijke groet,
Daniel
04/04/2009 op 10:21
P.S. Mooi boek bij het gesprek over contemplatie/aktie: The God Of Intimacy And Action; Reconnecting Ancient Spiritual Practises, Evangelism and Justice van Tony Campolo en Mary Albert Darling.
05/04/2009 op 09:57
Dag Jos,
Het was goed je te ontmoeten en je deelname aan het symposium was een waardevolle aanvulling. Toch had ik bij je lezing ongemakkelijke gevoelens. Jouw ‘gespeelde verongelijktheid’ en je poging om dingen wat scherp neer te zetten (op zich lofwaardig) leken tegelijk wat echte verongelijktheid te verraden. Daardoor kwam m.i. het gesprek terecht in de onvruchtbare tegenstelling van ‘gevestigde kerken’ vs ‘emerging churches’. Dat is, naar mijn stellige overtuiging niet de juiste controverse. Het gaat, dacht ik, vooral om het werkelijk in gesprek gaan met de postmoderne tijd en het present stellen van het evangelie in dat postmoderne denken – en dat dat vaker buiten de kerk dan in de kerk gebeurt mag de kerk zich aantrekken en kan op geen enkele manier een verwijt zijn aan de emerging pioniers…
Nou ja, ik heb aan mijn ongemakkelijkheid woorden gegeven in mijn 2e deel de reflectie op Ploeteren&Pionieren en Ooit Evangelisch.
Broedergroet,
Boele
06/04/2009 op 12:16
Zie voor een reactie op de blogs van Boele en Remmelt:
Het koninkrijk is nabij.