Het Jezusgebed oefent al jarenlang een grote aantrekkingskracht op me uit. Vandaag geef ik hier door wat ik daar al eerder over heb geschreven in mijn boek ‘Jezus uistralen. Worden als Hij’.
Een speciale vorm van bidden is het zogenaamde Jezusgebed. Dit gebed heeft zijn wortels in de oosters-orthodoxe traditie. Daar wordt het verhaal verteld van een Russische pelgrim die tijdens een kerkdienst diep in zijn ziel werd getroffen door het woord: ‘Bidt zonder ophouden.’ Hij had het gevoel: dát vraagt God van mij, te bidden zonder ophouden. Hij ging naar veel kerken en hoorde veel mooie preken over het gebed. Maar nergens vond hij het antwoord op de vraag hoe men zonder ophouden kan bidden. Dan trekt hij er op uit om na veel omzwervingen een geestelijk leider te vinden die hem het Jezusgebed leert bidden. Dat gebed is een samenvoeging van de bede van Bartimeüs: ‘Zoon van David, Jezus, heb medelijden met mij’ (Marcus 10:48) en het gebed van de tollenaar uit de gelijkenis: ‘God, wees mij zondaar genadig’ (Lukas 18:13). Het traditionele Jezusgebed luidt zo: ‘Here Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij.’ De geestelijk leider leert de pelgrim om dit gebed zo vaak te bidden – eerst hardop en later in het hart – dat het op den duur als het ware altijd voortdurend als vanzelf in het binnenste tot klinken komt. Dat is het onophoudelijke gebed.
In dit hoofdstuk wil ik je de suggestie doen om een nog kortere vorm van het Jezusgebed te beoefenen, namelijk het biddend uitspreken – in je hart of hardop – van de naam ‘Jezus’.
Je zou kunnen zeggen dat dit precies het tegenovergestelde vormt van het misbruik van de naam waarvoor we in het derde gebod worden gewaarschuwd: ‘Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet, want wie zijn naam misbruikt laat hij niet vrijuit gaan’ (Exodus 20:7). We misbruiken de naam als we die als een vloek gebruiken, als een krachtterm om onze woede of frustratie te uiten. We misbruiken de naam als we die gedachteloos zeggen of onnadenkend meezingen in een Psalm of een ander lied. We misbruiken de naam als we die naam gebruiken om een ander over te halen tot ons eigen standpunt.
Gods naam mag niet misbruikt worden, omdat de naam staat voor God zelf. Zo was het in het Oude Testament: in de naam Jahweh openbaarde God zijn wezen. Zo is het ook in het Nieuwe Testament: in de naam Jezus openbaart de Zoon van God zichzelf als de enige reddende weg tot de Vader. Want alleen in de naam van Jezus is behoud: ‘Door niemand anders kunnen wij worden gered, want zijn naam is de enige op aarde die de mens redding biedt’ (Handelingen 4:12).
Van deze Jezus zegt de bijbel: ‘Daarom heeft God hem hoog verheven en hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in de hemel, op de aarde en onder de aarde, en elke tong zal belijden: “Jezus Christus is Heer,” tot eer van God, de Vader’ (Filippenzen 2:9-11).
Als we eerbiedig en liefdevol deze naam noemen, de naam die elke naam te boven gaat, gaan we de weg van het bidden zonder ophouden. En het zal een weg worden van vreugde en van dankbaarheid onder alle omstandigheden. Want in voorspoed en in tegenspoed, in gezondheid en ziekte, in rijkdom en armoede is het liefdevol een eerbiedig onophoudelijk noemen van de naam van Jezus een geweldige kracht. Het is een manier van bidden, zo eenvoudig en zo direct, die duidelijk maakt dat we volkomen afhankelijk willen zijn van de God die zich heeft geopenbaard in Christus, zijn geliefde Zoon. Waar de heilige naam van Jezus wordt genoemd in een hart dat bidt, daar is bescherming en liefde en troost en ontferming en kracht en aanvaarding.
We kunnen de naam Jezus overal en op elk moment bidden: op straat, in de trein, in bed, tijdens onze wandeling, als we in gesprek zijn, als we in nood zijn en als we blij zijn. De naam van Jezus brengt licht in elke situatie. Om je te oefenen in dit Jezusgebed, kan het goed zijn om ook een bepaalde tijd te reserveren voor het aanroepen van deze naam. Probeer dan rustig en stil te worden en vraag de heilige Geest of Hij je wil leiden, want ‘niemand kan ooit zeggen: “Jezus is de Heer,” behalve door toedoen van de heilige Geest’ (1 Korintiërs 12:3). Noem dan in je hart of hardop de naam van Jezus, en laat die naam en de betekenis en de kracht ervan tot je doordringen. Noem de naam vol liefde en denk alleen aan Hem. Laat de naam je ziel doordringen zoals een druppel olie zich uitbreidt in een kleed en het doordringt.
Leer zo de naam Jezus te bidden en steeds meer vervuld te worden met zijn Geest. Dan zal de naam een thuis vinden in je hart en worden tot de adem van je leven. Dan zal de naam het rustpunt zijn waar je altijd terug kunt keren. Want in die ene naam vind je altijd opnieuw alles wat je nodig hebt.
29/05/2009 op 11:07
Jos, met het Jezus-gebed heb ik eerlijk gezegd niet zoveel. Voor mij is voortdurend bidden dat ik God (steeds meer) de hele dag in alles betrek. Ik praat steeds meer met God, het is voor mij een proces. Vroeger dacht ik soms aan God, nu denk ik vaak aan God en ik hoop ooit altijd aan God te denken en Hem in mijn hele leven te betrekken, ook in de kleine alledaagse dingen, ik leer zo steeds afhankelijker te worden van Hem.
Talina
15/07/2010 op 09:38
Beste Jos
Ik heb pas een mindfullnes cursus gedaan mbt tot mijn pijn klachten veel hoofdpijn na hersenbloeding.
Eerst was ik er wat huiverig van meditatie en yoga moest ik eerst niets van hebben.
Toch viel het alles mee de yoga en meditatie hielden in dat je je op je lichaam en ademhaling richt en zo krijgt je hoofd rust. We zijn immers altijd met het denken bezig.
Je bandje nog eens opgezocht van een toespraak over meditatie in Vlaardingen en daar werd me weer duidelijk dat ik dit alles kan combineren met teksten uit de bijbel en dat meditatie heel bijbels is.
Anders is de mindfulnes toch wel een lege bedoening maar met geloof erbij is het zeer waardevol.
Dank voor je goede uitleg en de naam Jezus is alles voor me. Daar zit alles in en geeft kracht. Heb je ook adviezen voor boekjes op gebied van meditatie?
17/08/2010 op 21:20
Hallo,
Een jaar geleden bij David en nu wat anders.
Mensen vragen mij geínteresseerd naar het Jezusgebed.
Ik heb daar enige ervaring mee, maar zou graag een introductiegroep bijwonen. Het is niet eenvoudig
zo’n groep te vinden. Weet jij soms iets dergelijks?
Hoe gaat het met jou? Nog iets van David gehoord?
‘a Dieu, Joan
18/06/2011 op 14:40
Hallo,
Is het niet zo dat wanneer je tot Jezus bidt, dit altijd via Jehova plaats vindt? Jehovah is toch de Vader van Jezus? Jezus zegt zelf dat Hij zonder de Vader niets kan. Kom dan niet alle eer Jehova toe in de naam van Jezus? Jezus is Redder en Zijn Koninkrijk wordt door de Vader gegeven. Na 1000 jaar geeft Hij zijn Koninkrijk weer terug aan de Vader, genaamd Jehovah.
D.W.