omslaggeworteldlevenSpiritualiteit wordt een steeds belangrijker thema voor de kerk in de 21e eeuw. Dat is een overtuiging die ik al langere tijd heb en die ik ook maar gewoon vasthoud. Ik ontvang ook niet zo heel veel signalen dat ik het mis heb. Hooguit regaeren mensen als ik hierover iets zeg met: ‘spiritualinogwat’? Want je spreekt het woord niet zo heel gemakkelijk uit. Maar als ik dan uitleg dat het gaat over geestelijk leven, over wat we in de kerk vanouds vroomheid noemen, of godsvrucht, of vreze des Heren, dan is er alom instemming (en ook wel een beetje verlegenheid (soms een beetje boel)).

Zo’n signaal dat spiritualiteit ook voor de 21e eeuwse christelijke kerk van groot belang is, is ook het initiatief voor een christelijke variant op de Maand van de Spiritualiteit. In deze Maand, die dit jaar voor de derde keer wordt gehouden (van 31 oktober tot 30 november), wordt een vrij breed begrip van spiritualiteit gehanteerd:

De Maand van de Spiritualiteit wil een breed begrip van spiritualiteit hanteren. Hierbij beperkt ze zich niet tot enkel institutionele vormen van spiritualiteit en zelfs niet tot alleen de religieuze invalshoek. De maand wil ruimte bieden aan zowel de spiritualiteit die verbonden is met de relatie God-Mens, als aan spiritualiteit die meer verbonden is aan Levenskunst.

Dat klinkt vrij vaag, en als ik de spirituele boeken top 10 voor 2009 zie, word ik ook niet echt vrolijk. In die top staan onder meer de Happinez spirituele scheurkalender, een Overlevingsgids voor hoogsensitieve personen en een boek van Deepak Chopra over Jezus (‘In dit boek wordt Jezus geportretteerd als een moderne, spirituele leraar’). En het geschenkboekje heet ‘God is gek’ en is geschreven door Kluun. Overigens is het wel informatief om van dit alles kennis te nemen: dit is de culturele context waarin ook christenen nadenken over en bezig zijn met spiritualiteit.

Maar nu is er dus ook voor het eerst een christelijke variant op de Maand van de Spiritualiteit, een inititiatief van en aantal christelijke uitgevers waaronder Kok, Jongbloed en Boekencentrum. Het leuke is nu (ik vind het tenminste erg leuk) dat Kok mij enkele maanden geleden gevraagd heeft voor deze christelijke variant een geschenkboekje over christelijke spiritualiteit te schreven. Het is inmiddels geboren en gaat volgende week naar de drukker!

Kijk voor meer informatie op: www.josdouma.nl/geworteldleven.

p.s. Je zult misschien gemerkt hebben dat het hier een tijdje stil is geweest, twee weken zelfs. De eerste week had ik gewoon een te volle agenda, en de tweede week was ik ziek (een stevige griep, niet de mexicaanse). Daarvan ben ik nu zo goed als hersteld. Maar ik vat zo’n griepje toch ook maar op als een signaal: iets rustiger aandoen kan geen kwaad. Dat zul je ook op deze blog wel merken de komende tijd.