Op zaterdag 29 januari en 5 februari heb ik gesproken op twee mannendagen in Wezep. Thema: ‘Ben ik discipel?’ In mijn verhaal nam de bijgaande afbeelding (schilderij van de Deense schilder Carl Bloch) een belangrijke plaats in (klik op de afbeelding voor de grotere versie) samen met een definitie van wat een discipel is:

een discipel van Jezus ben je
– als je Jezus bewondert om zijn macht en wijsheid en goedheid,
– als je ernaar verlangt om steeds in zijn nabijheid te zijn om je door hem te laten leiden en helpen in alle aspecten van je dagelijkse leven,
– zodat je steeds meer wordt zoals hij.

Er waren naar aanleiding van mijn verhaal veel (schriftelijke) vragen uit de zaalen de tijd ontbrak om die vragen allemaal te beantwoorden. De komende dagen hoop ik ik een heel aantal van die vragen alsnog te beantwoorden, maar dan schriftelijk op deze blog. Het zal gaan over o.a. het ‘discipelschapsbevel’, discipelschap als relationeel gebeuren, de genade, de heilige Geest, Jezus volgen in het alledaagse leven en de plek van de doop.

Eerder schreef ik op deze blog ook al over discipelschap. Toen gebruikte ik vrij conquent het woord ‘leerling’. Lees bijvoorbeeld:

Jezus: leraar met leerlingen
Leerlingen van het koninkrijk
Een kerk vol leerlingen
Niet missionair maar spiritueel
Spirituele gemeenteopbouw: emerging van binnenuit