In mijn vakantie heb ik een boek gelezen. Wel meer boeken ook. Maar één boek wil ik in het bijzonder noemen: Naked Spirituality. A Life With God in Twelve Simple Words. De auteur ervan is Brian McLaren.

Op het omslag staat – en ik herken meteen dat hier iets belangrijks wordt gezegd – het volgende te lezen:

Christianity is in a crisis. Many sincere christians feel their traditional Christian practices are in danger of becoming irrelevant, empty rituals. (…) McLaren takes his prophetic work a step further by confronting how the lack of a simple, doable, durable spirituality underminse the very transformation God is calling us to undergo.

Deze boodschap (‘oprechte christenen hebben het idee dat de traditionele spirituele vormen niet meer werken’) klonk ook wat door in een mail die ik ontving. Ik kreeg een uitnodiging van een GKV gemeente in Amersfoort om te komen spreken over de praktijk van Bijbellezen, of iets breder over: ‘Ik en God. Over vroomheid, gebed, bijbel en stille tijd.’  Lees even een zin mee:

In onze gemeente is het bij-het-eten-lees-ik-een-bijbelgedeelte heel erg versleten. Hier wonen met name jonge mensen die hier heel moeilijk handen en voeten aan weten te geven, maar wel vaak een enorme wil tonen, paradoxaal genoeg.

Oftewel: de klassieke vormen om onze vroomheid te beoefenen staan erg onder druk, tegelijk is er wel de wil om nieuwe wegen te vinden. Maar hoe?

Ik denk dat het boek van McLaren op dit punt heel veel te bieden heeft. Hij reikt twaalf woorden aan waaromheen hij een laagdrempelige spirituele praktijk opbouwt (die vooral door gebed wordt gekleurd) die je helpt om midden in het dagelijkse leven in alle toonaarden met God te communiceren en zijn nabijheid te zoeken. Je vindt de twaalf woorden (vertaald door mij in het Nederlands) in het bijgaande plaatje dat ik gemaakt heb als mijn eigen ‘verwerking’ van de inhoud van het boek. En dit zijn de twaalf woorden op een rijtje:

 1. Hier
 2. Dank
 3. O
 4. Sorry
 5. Help
 6. Alstublieft
 7. Wanneer
 8. Nee
 9. Waarom
 10. Zie
 11. Ja
 12. […] (stilte)

Als je meer wilt weten over het boek, lees dan deze blogpost van Jan Wolsheimer: Naakte spiritualiteit. En kijk ook op de site van Brian McLaren. En ik kom er zelf ook vast nog wel een keer op terug.

Vraag: herken je zelf ook dat de klassieke vormen van vroomheid niet meer werken? Reagaar hieronder.