- Even het nieuwe mailtje lezen.
- Nu even een kopje koffie halen.
- Wacht, ik moet dat telefoontje nu beslist plegen.
- Daar gaat de telefoon.
- Nog even dit regelen.
- Even de nieuwste tweetjes bekijken…
Op alle mogelijke manieren laat ik mezelf vaak van mijn werk afhouden. En meestal zijn het de belangrijke taken die er onder te lijden hebben: een preek voorbereiden, een beleidsnotitie schrijven, gebedsteksten formuleren, een hoofdstuk van een nieuw boek schrijven. (Het aardige is dat het pastoraat er niet onder lijdt; daarvoor moet ik namelijk de deur uit en dan zijn er niet allerlei tijdvretende afleidingen.)
Focus
Ik moet dus eerlijk bekennen dat ik snel afgeleid ben en het moeilijk vind om me te focussen. En zo kan het regelmatig gebeuren dat er een dagdeel tussen mijn vingers door glipt waarop ik niet ben toegekomen aan de eigenlijke taak die ik moest uitvoeren.
Maar ik heb er iets op gevonden: een eitje!
Eigenlijk is het een tomaat, of in het Italiaans: een pomodoro. Het gaat om een timemanagmenttechniek die gebaseerd is op het opwinden van een wekker (in de vorm van en tomaat, maar een andere vorm mag ook: een eitje bijvoorbeeld, of een citroen). Als je aan een taak begint, zet je die wekker op 25 minuten en je laat je tijdens die 25 minuten gewoonweg niet afleiden door andere zaken of taken die zich aandienen. Over deze methode is nog veel meer te zeggen. Hier kun je het allemaal lezen: www.pomodorotechnique.com.
Nu heeft mijn wekker de vorm van een ei. Maar meestal gebruik ik een timer die je gewoon op internet kunt vinden (deze om precies te zijn). En weet je, het werkt geweldig! Het markeren van het begin van een periode van 25 minuten helpt me om die tijd ook daadwerkelijk geconcentreerd bezig te zijn met die ene taak waarop ik me wilde focussen.
Beginnen als kunst
Het wezenlijkste van deze methode is voor mij denk ik: het maken van een begin. Dat ervaar ik vaak als moeilijk. Liever werk is even een klein klusje af dan dat ik me inzet voor een grotere taak die niet zo overzichtelijk is. En ik ervaar dat de kunst van het beginnen eigenlijk even lastig is als de kunst van het ophouden (sabbat vieren).
Discipline
Deze eerste blogpost na een blovrije periode lijkt over iets heel technisch te gaan: time management. Maar als ik er even wat langer over doordenk, zie ook zo al drie redenen waarom dit ook alles met (alledaagse) spiritualiteit te maken heeft:
- Een begin maken is niets minder dan een spirituele kunst. Wil Derkse schrijft in zijn boek over Benedictijnse spiritualiteit onder andere over de waarde van de klok, die de dag indeelt in tijden van werken en van bidden. Als de kerkklok klinkt, houd je gewoon op met datgene waar je mee bezig was, en na afloop van het gebed begin je gewoon weer.
- Je aandacht op één taak gericht blijven houden is ook een oefening in stabilitas loci: ervoor kiezen gedurende een klein half uur nergens anders te zijn of heen te gaan dan op deze ene plek: bij de taak die je je hebt voorgenomen te volbrengen.
- Beginnen en dan volharden vraagt om discipline, om zelfbeheersing. Daar is het werken met de ‘pomodoro’ een oefening in het laten groeien van de vrucht van de Geest (zie Galaten 5:22).
Vraag: Op welke manieren probeer jij gedurende een aaneengesloten tijdsblok geconcentreerd te blijven op één taak? Je kunt hieronder een reactie achterlaten.
01/09/2011 op 08:39
Hoi Jos,
Ik laat me even afleiden door je tweet en kom zo bij deze blog terecht. Herkenbaar en ik gebruik ook de tomaat. Met twee collega predikanten blog ik over dit soort vragen. Zie de blog predikant & praktijk: http://predikantenpraktijk.wordpress.com/
Veel zegen toegewenst op je werk.
Gerke
01/09/2011 op 09:10
ik begin meestal mijn dag met een halfuurtje Bijbellezen, het liefst zo vroeg mogelijk. Dan is het heerlijk stil in en om huis. staat er nog geen apparaat aan en leidt niets me af
01/09/2011 op 09:20
De eierwekker theorie! Ik gebruik zelf http://e.ggtimer.com/pomodoro. Verder werkt het handig om de noodzaak van datgene waar je aan werk bewust te maken. En een stukje voorstuwende muziek werkt ook goed. Daarnaast is de ruimte ook belangrijk.
01/09/2011 op 09:33
Je schrijft meer over het systeem of de methodiek die je zou willen toepassen dan over de motivatie of het resultaat. De vraag is wat de echte motivatie is om je werkwijze te moeten veranderen. Op één of andere manier voel je je ook senang bij je stijl van werken.
De enige reden die je aangeeft is dat een aantal zaken er onder lijdt. Het interessante daarvan is wie vindt dat en is het resultaat vele malen beter als je overstapt naar een andere (ogenschijnlijk gedisciplineerder) manier van werken. Je intrinsieke motivatie wordt bepalend hoe lang je een andere manier van werken volhoudt. Of beter gezegd of de nieuwe manier van werken ook de ‘Jos’ manier wordt.
De verwijzing naar Gal. 5:22 de vrucht van de Geest is een interessante. `Want ook groeien in de vrucht van Geest is geen doel op zich. Maar heeft tot doel gehoor te geven aan vers 13 en 14. Gericht te zijn op de ander.
Hin
01/09/2011 op 09:50
Dag Hin,
Dank voor je reactie! Wat betreft mijn motivatie: graag wil ik meer gefocust werken aan taken die een hoge prioriteit hebben en die ik vaak gemakkelijk voor me uitschuif of waarbij ik me gemakkelijk laat onderbreken door afleidingen, wat de productiviteit niet ten goede komt. Het resultaat: gisteren stond er op mijn todolijstje ‘een artikel schrijven voor het kwartaalblad Groei’. Gewoonlijk ben ik met zo’n taak al snel meerdere uren van de dag bezig, waarbij ik me vaak laat afleiden door andere (urgente en niet-urgente taken) en moet ik tegen het einde van de dag me haasten om het af te krijgen. Nu kon ik de klus klaren in drie pomodoro’s (anderhalf uur dus) en kon ik al s’morgens deze taak van mijn lijstje schrappen.
Hartelijke groet!
Jos
26/09/2011 op 20:08
Een stimulerend verhaal! Ben zelf ook net geïnteresseerd geraakt in de wijsheid van de benedictijner dagbesteding. Een praktische aanvulling: je schrijft dat je liever een klein klusje afrondt dan dat je begint aan een grotere, minder overzichtelijke klus. De kunst is dan om die grote klus overzichtelijker te maken. O.a. door hem in kleinere klusjes onder te verdelen. Zo houd je veel meer grip op de zaak en als je de lijst met deel-klusjes ziet slinken krijg je er ook steeds meer plezier in het geheel. Werkt voor mij perfect!