De afgelopen weken heb ik kennisgemaakt met John Mark Comer. Ik had al een keer een podcast-interview met hem gehoord en was hem op YouTube ook al eens tegengekomen. Maar het kwartje viel pas toen in het Nederlands Dagblad een artikel stond over zijn werk: Waarom verslaat theoloog John Mark Comer onder jongeren zijn duizenden?

De Weg volgen

Ik heb zijn nieuwste boek ‘De Weg volgen’ inmiddels gelezen. En ik vind het een geweldig boek. Ik ben er heel blij mee!

Dallas Willard

Comer is diep geïnspireerd en beïnvloed door Dallas Willard, de christelijke filosoof die onder andere de boeken ‘Gods geheime plan’ (‘The Divine Conspiracy’) en ‘Heel je ziel en zaligheid’ (‘Renovation of the Heart’) heeft geschreven: prachtige boeken die op een heel bijbelse en uitnodigende manier beschrijven wat het betekent om leerling van Jezus te worden (en te stoppen met het aanhanger zijn van een consumenten-christendom).

Willards boeken zijn ware goudmijnen die vragen om diepgaande bestudering en herlezing. Voor velen zullen de boeken te moeilijk (en te dik) en daardoor ontoegankelijk zijn. En nu is er dus John Mark Comer die het belangrijke gedachtegoed van Dallas Willard populariseert en actualiseert voor deze tijd. Hij doet dat op zeer inspirerende, pastorale en relevante wijze.

Thuiskomen

Zelf ben ik dus ook al ruim 15 jaren een Dallas Willard-fan: geen enkele andere schrijver heeft mij denk ik zo beïnvloed als hij. Vandaar ook dat het lezen van Comers boek ‘De Weg volgen’ voelt als thuiskomen: dit is precies wat ik zelf ook graag wil vertellen. Ik heb dat ook gedaan in verschillende boeken die ik tussen 2004 en 2020 schreef:

  • Jezus ontdekken. 33dagenboek
  • Jezus aanbidden. Hem bewonderen
  • Jezus uitstralen. Lijken op Hem
  • Je bent een mooi mens. Ontdek hoe God je karakter vormt
  • De ontmoeting. 12 uren met Jezus. Retraiteboek
  • Kijken naar de Heer. Veranderen door zijn schoonheid
  • Verlangen naar het goede leven. Samen lezen, samen delen, samen eten
  • Stil, mijn ziel. Gids op de weg van stilte en contemplatie

Ook heb ik een paar jaar geleden al gepleit voor het volgen van een Leefregel.

Gedachtegoed

Heel dat gedachtegoed – waarvoor ik naast Dallas Willard ook auteurs als Richard Foster (met zijn ‘Het feest van de navolging’), Eugene Peterson (‘Dragende delen’) en Henri Nouwen (al zijn boeken, speciaal ‘Alles nieuw’) diep dankbaar ben – vind ik nu dus op een geweldig goed verwoorde manier in één boek terug waarin een heldere en dankbare echo klinkt van de stem van met name Dallas Willard. En het is een boek dat ik zo ook in handen kan leggen van een nieuwe generatie. Een groot geschenk dus, dit boek!

Ik ga het boek hier verder niet samenvatten of bespreken. Het heeft geen aanbeveling nodig.

[Lees verder onder de afbeelding.]

Vijf tips

Alleen van de laatste bladzijden (229-231) geef ik graag iets door, waar Comer de lezer aanmoedigt om gewoon te beginnen, om je in vertrouwen op Jezus over te geven aan een proces van bekering van het leven (vernieuwing, ommekeer, ‘metanoianoem ik het zelf graag). Hij geeft daar namelijk vier tips die heel goed het verwachtingsvolle én tegelijk pastorale karakter van het boek tot uitdrukking brengen.

Als je graag een leerling van Jezus wilt zijn, als je graag bij Jezus wilt zijn, op Jezus wilt lijken en als Jezus wilt leven, laat deze vier tips dan rustig op je inwerken (en ga vervolgens het boek kopen en lezen en herlezen):

1: Houd dagelijks de schoonheid van en kans op een leven in het koninkrijk van God in je gedachten en in je verbeelding.

2: Als je hart eenmaal vervuld is van een visioen van jezus, moet je beginnen: precies daar waar je bent. Zet meteen een kleine stap.

3: Doe rustig aan.

4: Wanneer je valt (we vallen allemaal), heb dan berouw, oké, maar laat je niet meezuigen in zelfbeschuldiging en schaamte. Val terug op Gods mededogen. Laat Hem jou overeind helpen.

En als ik zelf een vijfde tip mag toevoegen:

5: Begin weer bij 1.

Lees ook deze blog: Durf jij anders te denken? Of: metanoia als actueel en relevant sleutelwoord