Een tijdje geleden (eind september 2011) uitte James Kennedy in een debat over kerk zijn in de stad deze wens:
Ik wil graag een kerk die mij ascese leert. Dat mis ik.
Hij verdedigde toen ook deze stelling:
Laat stedelijke christenen in deze tijd het model van de monnik of de non volgen, en laten de stadskerken lijken op kloosters.
Maar wat moet ik me daar nu precies bij voorstellen?
Kloosters, monniken en nonnen raken bij mij in elk geval het verlangen aan om een gedisciplineerde, intieme en hartstochtelijke geloofsrelatie te hebben met de Heer. Maar hoe doe je dat vandaag de dag? Ik zie om me heen wel een vurig verlangen naar spiritualiteit, naar rust en stilte en verdieping, maar ik merk tegelijk ook een verlammende verlegenheid op. Er wordt wel veel gedroomd en gewenst, maar het lijkt er op dat er maar weinig daadwerkelijk wordt gedaan. Een ‘gebedsleven’ hebben is een uitdrukking die klassiek aandoet en lijkt te verwijzen naar een wereld diesteeds verder achter ons ligt. En als ik wel eens vraag naar de praktijk van gedisciplineerd Bijbellezen, dan vallen de gesprekken eigenlijk altijd stil, op wat verlegen gemompel over dat het eigenlijk meer zou moeten gebeuren na.
Al met al signaleer ik – ondanks zoiets als een ‘Maand van de spiritualiteit’ en ondank het gegeven dat de Europese lucht zwanger lijkt te zijn van spiritualiteit en ondanks het door vele christenen verwoorde verlangen naar een leven dichterbij God – dat er eigenlijk vooral sprake is van een crisis in de spiritualiteit. De kerken weten er eigenlijk geen weg mee. Er wordt gepreekt en ‘gepraised’, maar dat ligt niet ingebed in een duurzame spiritualiteit en draagt ook niet bij aan zo’n duurzame spiritualiteit.
Want zo versta ik de wens van Kennedy. Het is eerder een soort noodkreet: ‘Kerk, help me om een duurzame spiritualiteit te beoefenen! Geef me praktische en uitvoerbare spirituele praktijken die ik in mijn dagelijkse leven kan toepassen om mijn leven elk moment te leven met de Heer.’ Misschien wordt het tijd dat kerken eerlijk onder ogen gaan zien dat het gebedsleven en het bijbellezen van velen is weggeërodeerd en dat er niet echt iets voor in de plaats is gekomen.
(In de volgende post introduceer ik het pleidooi van Brian McLaren voor ‘a simple, doable, durable spirituality’.)
18/11/2011 op 17:33
Aansprekelijke woorden en zeer herkenbaar – Jos – als ik kijk naar de reacties op de spiritualiteitwijzer en de Jouw Spiritualiteit workshops. De huidige praktijk in kerken lijkt niet goed aan te sluiten bij de veelzijdigheid van de (be)zoekers en hun behoefte aan wegen en manieren (rituelen) voor hun geleefde christelijke spiritualiteit. Dit geldt voor elke kerk die ik ken. Een positieve boodschap daarbij is dat de brede kerkelijke traditie in de historische dimensie en in de actuele breedte gelukkig vele schatten heeft die nog weinig worden benut.
Ik krijg steeds meer de indruk dat de breuken die er in de kerkelijke traditie zijn ontstaan nu kerkelijke armoede en eenzijdigheid in de hand werken. De geleefde spiritualiteit zal gebaat zijn met een oecumene die vanuit het brede “evangelische” hart weer verbinding zoekt met de historische diepte en breedte van Gods kerk. Ik hoop dat deze woorden niet al te cliché zijn geworden en van een aansprekelijke betekenis voor ons blijven. Met andere woorden: we zijn – met Christus verbonden – altijd aanvullend ten opzichte van elkaar om te groeien naar Christus toe.
Volgens mij las ik bij C.J.H. Wright de vraag of ons evangelie niet te smal is (De bijbelse missie). Een vraag die ons enorm kan uitdagen om stil te staan bij de praktijk van onszelf en die van onze kerk. Hopelijk zal dit brede evangelie en de bijbehorende spiritualiteit met de veelkleurige verschijningsvormen ook een bredere groep mensen aanspreken die op dit moment weinig met de kerk kunnen. En ik laat mij graag verrassen in waar het mij nog kan verrijken. Ook ik ben nog lang niet uitgegroeid =)
Zo zie je maar weer dat de missionaire functie van de kerk als het “aardse lichaam” van Jezus Christus baat heeft bij een spirituele verdieping en verbreding die handen en voeten geven aan de kerk.
Vriendelijke groet en dank je voor de inspiratie!
18/11/2011 op 22:37
Beste Jos, Kijken naar de Heer, is dat niet het beste advies voor duurzame spiritualiteit?
En Hij zocht mensen op waar ze waren,niet alleen in de kerk. Elke dag leven met Hem, kijken met Zijn ogen, horen met Zijn oren. De wereld is op zoek naar de zin van het leven, niet naar een kerk. Mij trof een lied van Frank Boeijen: Paradijs.
Dit lied uit 1997 lijkt voor vandaag geschreven.
Bij alle werkeloosheid, de ondergang van het avondland, de ongelijkheid, het leven zo arm van geest, doet hem verlangen naar het paradijs.
Wat een boodschap hebben wij voor de wereld, geen paradijs op aarde,maar wel een
nieuwe toekomst, waar nu soms al iets van zichtbaar wordt in de levens van mensen
die Jezus koning laten zijn in hun leven. Dat is duurzaam spiritueel leven naar ik meen.
Vriendelijke groet en dank voor je dagelijkse woorden over 3:18.