Eindelijk wordt het eens hardop gezegd: evangeliseren hoeft niet meer! Dat is een hele opluchting. Ook mijn beeld van ‘evangeliseren’ wordt namelijk nog altijd bepaald door groepjes (vals) zingende christenen op marktpleinen, door deur aan deur foldertjes verspreiden of door wat voor (ludieke, saaie, voorspelbare, creatieve, goedbedoelde of tot mislukken gedoemde) actie ook maar. Dat is natuurlijk niet helemaal terecht, maar het is toch een hardnekkige beeldvorming.

Mark de Boer, directeur van de evangelisatiebeweging Agapè, schreef een persoonlijk, eerlijk en toegankelijk boek over zijn passie: dat iedereen de kans krijgt om Jezus Christus te leren kennen. Geen succesverhalen, geen mooie praatjes, maar gewoon een oprecht boek over de vraag hoe we in de 21e eeuw mensen kunnen bereiken met het evangelie. De titel van het boek is wat mij betreft een voltreffer omdat het op een noemer brengt waar we me op moeten houden: allerlei acties op touw zetten om ons onbekende mensen over te halen om te gaan geloven. Als dat ooit gewerkt heeft, dan zeker niet meer in onze tijd. Onze tijd verlangt naar echte relaties, naar verbondenheid, naar mensen die eerlijk zijn over hun zwakheden.

Community is waar de wereld om vraagt, en community is wat het evangelie biedt. Community is waarmee we kunnen aanhaken bij de behoeften, gebruiken en noden van de mensen om ons heen, om ze vervolgens de hogere weg, het diepere betekenis en het grotere perspectief van het evangelie te geven.

De wereld zit te wachten op mensen, echte mensen, mensen die geïnteresseerd zijn in andere mensen, mensen die op Jezus lijken.

Dit vierkante boek van een oprechte man met een warm hart voor de heerlijke Zoon van God is het meer dan waard gelezen te worden. Het helpt om het hardnekkige beeld van ‘evangeliseren’ steeds verder achter ons te laten en het evangelie te gaan léven, zelf met lichaam en ziel evangelie te zíjn.