Wie dit boek niet aanschaft, doet zichzelf tekort.

Wat hebben Heleen Dekens en Rick Timmermans een prachtig boek gemaakt! En wat heeft de uitgever in de persoon van Peter van Dijk een geweldige greep gedaan!

Vele (alle?) christenen worstelen ermee om dagelijks tijd en ruimte te maken voor omgang met God door middel van bijbellezen en gebed. Ik worstel daar net zo goed mee, omdat die omgang bij mij al snel gekleurd wordt door de preek die gehouden moet worden, het boek dat geschreven moet worden of de meditatie die op internet moet verschijnen en niet door het verlangen om gewoon, puur en alleen omdat Hij het waard is, tijd met God door te brengen.

‘Bid, luister, leef’ is vanaf nu mijn dagelijkse metgezel. Daar ben ik twee weken geleden mee begonnen. En ik geef eerlijk toe: een paar dagen is het ook niet gelukt en ik gebruik alleen het materiaal voor het morgengebed tot nu toe (en het middaggebed en het avondgebed wachten nog op een plekje in mijn dagritme).

Origineel is het boek niet en wil het ook niet zijn. Uniek lijkt het boek me wel: een Nederlands gebedenboek met aandacht voor heel veel Nederlandse heiligen en andere auteurs en met een duidelijk protestantse kleur. Of liever: oecumenisch.

Ik vind het echt geweldig dat dit boek er is. Ik moet er nog wat meer mee vertrouwd raken. Maar ik weet nu al dat dat de moeite meer dan waard zal zijn. De Bijbelgedeelten die voor elke dag staan aangegeven helpen me om weer vertrouwd te raken met alle aspecten van de Bijbelse boodschap (in plaats dat ik mijn eigen voorkeuren volg in het Bijbellezen).

Het boek beschrijven, dat doe ik nu verder niet. Kijk hier: www.bidluisterleef.nl. Eén ding snap ik niet zo goed: waarom is dit boek zo goedkoop? Nog geen 35 euro! Dat begrijp je toch niet?

Aanschaffen dus dit boek. Ga verbondjes aan met mensen die het boek ook hebben en lees en bid waar mogelijk samen, of gescheiden maar op hetzelfde tijdstip.

Het is mijn wens dat dit boek een bestseller gaat worden en dat in christelijk Nederland dankzij dit boek een nieuwe discipline zal ontstaan als het gaat om bidden en Bijbellezen.

Nog maar een keer: wie dit boek niet aanschaft, doet zichzelf tekort. Laat Sinterklaas dit jaar eens echt een heilig feest mogen zijn en geef dit gebedenboek kado als prachtige surprise: een verrassing van hogerhand.

(p.s. zorg nog wel even voor een serieuze site bij dit boek)