Op zaterdag 15 september hoorde ik Herman Wijffels in een boeiend gesprek over de bankensector op de Radio 1 (Luister hier – ga naar 46.52 minuten) een boekentip geven: het boek gaat over:
‘de systemisering van organisaties waarbij het systeem zó dominant wordt in het functioneren van organisaties, dat dat eigenlijk leídend wordt en niet meer wat buiten die organisatie van die organisatie verwacht wordt. Dus dat de ínterne oriëntatie van organisaties zo sterk wordt dat ze als het ware autistisch worden ten opzichte van wat de maatschappij vraagt.’
Dat ging dus over banken, maar Wijffels trok het breder: heel veel organisaties leiden aan systemisering. En ik denk dan op mijn beurt: En hoe zit dat met kerken? Leiden veel kerken ook niet aan systemisering met een aan autisme grenzende interne oriëntatie? Of is de missionaire dimensie al zo sterk ontwikkeld dat dit gevaar niet meer dreigt?
De titel van het boek dat Wijffels tipte, luidt: ‘Verdraaide organisaties. Terug naar de bedoeling‘ en is geschreven door Wouter Hart in samenwerking met Marius Buiting. Het boek zelf heb ik nog niet in handen gehad, maar de samenvatting op de website die bij het boek hoort is wat mij betreft veelbelovend. Er wordt namelijk een visie aangereikt op organisaties die zeer herkenbaar is als het gaat om kerken (die naast geloofsgemeenschap, volk van God, tempel van de heilige Geest ook organisatie zijn). Het lijkt me daarom heel vruchtbaar om het verhaal over ‘verdraaide organisaties’ door te vertalen naar ‘verdraaide kerken’.
Kernidee is dat veel organisaties denken dat goed management en het opbouwen van een doordachte systeemwereld (met regels, plannen, afspraken, protocollen etc.) zal leiden tot het succes van de organisatie (als iedereen zich tenminste houdt aan de regels, afspraken en protocollen) in die zin dat de bedoeling van de organisatie wordt gerealiseerd. Het kan zijn dat dat ooit gewerkt heeft, maar in onze complexe en veranderlijke samenleving is dat in elk geval niet meer zo.
Het verhaal wordt vervolgens opgebouwd rond een eenvoudig model: dri concentrische cirkels met in het midden ‘de bedoeling’, daaromheen ‘de leefwereld’ en met als buitenste schil ‘de systeemwereld’. Veelal wordt er van buiten naar binnen gedacht: zorg dat de systeemwereld goed op orde is, breng dat in de leefwereld in de praktijk en de bedoeling van de organisatie wordt gerealiseerd.
De stelling van het boek is dat het precies omgekeerd moet zijn: willen organisaties succesvol zijn dan zullen ze van binnen naar buiten moeten werken, dus consistent vanuit de bedoeling van de organisatie met heel veel aandacht voor de leefwereld en de mensen en ondersteund door een eenvoudige, dienstbare systeemwereld.
In de woorden van de samenvatting:
De ‘bedoeling’ zoals deze organisaties die gebruiken, is geen missie en visie op papier en in de kast maar is het vertrekpunt van alles, wordt continu geladen en is voelbaar aanwezig door de hele organisatie heen. Het is doorgedacht naar alle aspecten van de organisatie en domineert alle vormen van communicatie. Er is heel veel aandacht voor de leefwereld en de zelfredzaamheid van de professionals wordt enorm gestimuleerd vanuit de gedachte dat mensen veel beter presteren wanneer ze zich betrokken en verantwoordelijk voelen. Tot slot is de systeemwereld niet complex en dominant, maar eenvoudig en ondersteunend. De oplossingen in de systeemwereld blijven daarmee een middel en worden geen doel op zich.
Ik denk dat dit eenvoudige model heel zichtbaar en concreet maakt welke beweging veel kerken ook moeten maken (voor zover die beweging al niet aan de gang is): stoppen om verdraaide kerk te zijn (vanuit de systeemwereld naar binnen denkend, vanuit regelgeving, traditie, afspraken etc.) en opnieuw vanuit de bedoeling naar buiten leren denken (bedoeling zou kunnen zijn: ‘mensen bij Jezus brengen’).
Ik ga het boek aanschaffen en lezen en ben heel benieuwd naar de verdere uitwerking.
21/12/2012 op 10:27
Bedankt voor de tip, ziet er veelbelovend uit! Lijkt me zeker toepasselijk in kerken. In church plants in ieder geval wel 🙂
Tot 9 januari
21/12/2012 op 15:59
Herkenbaar … ‘bedrijfsblindheid’ …!
22/12/2012 op 11:54
Prachtig, dat je deze vertaalslag wilt maken en wilt delen. Ik heb sterk het idee dat de bedoeling (Jezus volgen en in je gedrag op Hem wijzen) nog wel eens lastig gemaakt wordt door regels, procedures, vergaderstructuren, wollig taalgebruik en andere systeemachtige, beheersmatige procedures. Uiteraard moeten er regels/kaders zijn, maar ik vraag me sterk af of ze in sommige kerkelijke gemeenten er zijn om de bedoeling te ondersteunen of om gewoon goed op de winkel kunnen passen… Wat ik mij ook afvraag: er wordt vaak gedacht dat de ‘leefwereld’ veranderd door de ‘systeemwereld’ nog sterker te configureren. Maar vergeten we, vergeet ik niet gewoon om bij de ‘bedoeling’ beginnen?
22/12/2012 op 12:31
Dag Edo, dank voor je berichtje! Vanmiddag haal ik het boek op bij de boekhandel. Ben heel benieuwd naar de nadere omschrijvingen van de kernbegrippen bedoeling, leefwereld en systeemwereld. Wat jij schrijft is ook heel herkenbaar: denken dat we de leefwereld kunnen veranderen c.q. verbeteren door de systeemwereld (nog) beter te organiseren en in regels te vangen. Inderdaad komt het erop aan om te leren beginnen bij ‘de bedoeling’.
22/12/2012 op 21:37
Dag Jos,
ben benieuwd of er een verdere uitwerking van te maken valt! Ik kom regelmatig mensen tegen die allemaal ‘politiek’ correct behandeld zijn (vanuit het systeem), maar op de één of andere manier heeft het een afstotende werking gehad.
Is het te simplistisch gedacht om een link te leggen naar Jezus? Hij ging in tegen de ‘vervormde’ systemen van zijn tijd, maar ging in bepaalde systemen juist mee. Boeiende vraag: wat is ‘de bedoeling’… Nog een vraag: zijn er voorbeelden van gemeenten/kerken die sterk vanuit ‘de bedoeling’ gemeente zijn en welke gevolgen heeft dat voor ‘de leefwereld’ en hoe word ‘het systeem’ daar vormgegeven…
Nogmaals: ben benieuwd… : )
22/12/2012 op 19:32
In hoeverre is dit boek geïnspireerd door Simon Sinek en zijn drie cirkels ‘Why’, ‘How’ en ‘What’? Het lijkt nogal op elkaar, krijg ik de indruk.
24/12/2012 op 19:31
Dag Mark, Wouter Hart schrijft daar zelf over (blz. 37): “Het basismodel geeft ook gelijkenis met de prachtige ‘golden circle’ van Simon Sinek zoals hij dat presenteert in zijn veelbekeken filmpje How leader inspire action. Deze gelijkenis is geheel toevallig, in die zin dat we zijn model pas later leerden kennen.”
22/12/2012 op 19:40
Wat is “de bedoeling” bij de kerk? Dat zal verschillend ingevuld worden. Ik herinner me een tweet van Gert Hutten: Als je een hek om de wei zet, krijg je mekkerende schapen. Tenminste iets van die strekking, maar het sprak me wel aan. Is niet onbedoeld (??) de systeemwereld in veel kerken de bedoeling geworden? Misschien is het wel misgegaan toen de kerk(en) organisaties werden? Mijn oproep: Terug naar de bedoeling! Dat betekent wel wat. Weg uit onze veilige omgeving, op naar het front. Dat is in de meeste gevallen onze eigen stad, wijk of dorp.
24/12/2012 op 19:33
Dag Jaap, Wat is de bedoeling? Lijkt me een heel belangrijke vraag! Maar ‘weg uit onze veilige omgeving’ lijkt me niet het antwoord. Volgens mij is de bedoeling van de kerk zoiets als: ‘mensen bij Jezus brengen’, of ‘Jezus bij mensen brengen’. En ik denk dat je gelijk hebt als je zegt dat veel kerkelijk leven minstens de suggestie wekt dat de systeemwereld de inhoud van de bedoeling is geworden.
22/12/2012 op 21:34
Zeer herkenbaar voor grote, oudere organisaties.
Cruciaal voor het verband met de kerk is wel om allereerst antwoord te krijgen op de vragen (vanuit de kerk als organisatie gezien): 1) wat is precies het doel van de kerk en 2) wie is nu de eigenlijke klant van de kerk en 3) wat is het onopgeefbare fundament van de kerk.
Het beschrevene lijkt overigens veel op de dynamiek van Ecclesia Reformata Semper Reformanda 😉
24/12/2012 op 19:36
Dag Johan, een reactie op jouw drie vragen: 1) Mensen bij Jezus brengen, 2) mensen (zowel gelovigen als niet gelovigen), 3) deze vraag heeft wat mij betreft sterk het karakter van een vraag die vanuit een systeemwereld wordt gesteld;-)
30/12/2012 op 23:05
Hallo Cornelis, Bert en Henk Op twitter volg ik Ds Jos Douma. Hij heeft een blog. Dit stukje past precies bij waar we het zondagmorgen over hadden: de structuur van de kerk. Ik vond het heel interessant, vandaar dat ik het even doorstuur naar jullie. groetjes Reina
Op 21 december 2012 09:48 schreef Jos Douma