Vandaag ben ik begonnen met een nieuwe weblog (naast deze weblog, die ook gewoon door gaat). Deze zal geheel gewijd zijn aan preken.
Ik zie preken als de corebusiness van mijn werk als voorganger en het lijkt me zinvol en inspirerend voor mezelf en voor bezoekers van de weblog om op het preken (in de zin van: de prediking als verschijnsel) én rond de preken (de concrete preken die ik voorbereid en houd) te reflecteren.
‘I Believe in Preaching.’ Onder die titel publiceerde John Stott al weer enige tijd geleden (1982) een boek over het preken (later ook verschenen onder de titel ‘Between Two Worlds’). Ik ben geneigd om daarmee in te stemmen: Ik geloof in preken. Natuurlijk mislukken preken ook wel eens. Er wordt ook wel eens slechts gepreekt. Ik ontken ook niet dat veel kerkgangers teleurgesteld zijn in preken die ze horen. En ik weet ook wel dat er velen zijn die de preek als monologisch gebeuren niet meer van deze tijd vinden. Het zal allemaal best. Geklaagd wordt er altijd en vaak ook terecht.
En toch: I Believe in Preaching. En dat is de reden dat ik er veel aandacht aan wil besteden. Mijn overgang binnenkort naar een andere gemeente (van de Haarlemse Fonteinkerk naar de Zwolse Plantagekerk) biedt een mooi momentum om op dit punt ook eens iets nieuws te doen. Ik heb dus een weblog ‘Mijn PreekPlek’ in het leven geroepen waar ik redelijk frequent (minstens een aantal keren per week) iets hoop te schrijven over preken die ik aan het voorbereiden ben, over prekenseries en over preken in het algemeen.
‘Mijn PreekPlek’ zal ook de plaats zijn waar je in het vervolg terecht kunt als je een preek wilt naluisteren of de preeksamenvatting (met gespreksvragen) kunt downloaden. Hopelijk wordt het ook de plek waar dialoog op gang komt rond concrete preken vanuit het verlangen dat de preken daadwerkelijk landen in onze levens.
Welkom dus op: Mijn PreekPlek.
In de naam ‘PreekPlek’ mag je trouwens een allusie horen op de term ‘kerkplek’ die ik van Henk de Roest heb geleerd in zijn schitterende boek ‘Een huis voor de ziel‘. Daar schrijf ik binnenkort nog eens wat over op die andere weblog.
27/12/2012 op 20:30
Hallo Jos,
Volg al je andere blog en zou deze ook graag volgen maar hoe? Ik zie geen RSS of andere methode om te volgen.
27/12/2012 op 20:34
Dag Hans, dank voor je reactie. Ik heb direct even een Volg-button geplaatst!
28/12/2012 op 17:07
Ha die Jos,
Nog veel zegen en geluk gewenst voor je nieuwe leef- en werkplek!
Over preken: jouw geloof in de kracht van het woord deel ik helemaal. Ik maak dan ook sinds enkele maanden een rouwproces door omdat Hart van Osdorp niet alleen mijn preken maar alle preken heeft afgeschaft.
Toch gloort er hoop: sinds we in plaats van de preek Gods woord door middel van een interactieve Bijbelstudie in vaste groepen (en open voor gasten) stellen, zijn de deelnemers meer betrokken bij het woord en komt de boodschap dichter op hun huid en hart. Onze mensen zijn enthousiast en leren meer dan ooit tevoren.
Dit alles kan natuurlijk mede zijn oorzaak vinden in mijn belabberde voordrachten van de laatste jaren. Wie zal het zeggen? Maar dit fenomeen is wel opmerkelijk en het overdenken waard.
Het lastige van een reactie als deze op het verschijnsel preek is dat de preek niet bestaat en de hoorder ook niet. Zelfs de beste Bijbelstudie kan door een betere preek worden overtroffen en andersom. Toch vraag ik je aandacht voor wat Hart van Osdorp dezer dagen treft. Onze hoorders gedijen bij hun Bijbelstudie OpZondag.
Zou het ook te maken kunnen hebben met deze tijd, waarin mensen op tv worden overspoeld met snelle verhalen en dus de lange toespraak vanzelf ontwend raken? Aan de andere kant, ik kom net uit theater Bellevue, waar ik gisteren 5 kwartier een voordracht van NASRDIN DCHAR heb bijgewoond. Dat was een lange ‘preek’, en dat voor een uitverkochte zaal. Er is dus hoop voor verstokte predikers als ik.
Wat ik met deze uitdijende reactie wil, is je aandacht vragen voor andere preekvormen. Overigens sluit ik niet uit dat de preek vanzelf Hart van Osdorp weer eens binnen zal sluipen. Het bloed kruipt tenslotte waar het niet gaan kan!
Groet!
Henno
31/12/2012 op 14:05
Hoi Henno,
dank nog voor je reactie! Ik snap wel iets van de pro’s van een GezamenlijkeBijbelstudieOpZondag en de contra’s van de MonoloogOpDePreekstoel. ‘Mijn PreekPlek’ wil ook een manier zijn om in ider geval iets te doen om de eenzijdigheden en onmogelijkheden van alleen-maar-luisteren-naar-een-preek-en-dat-was-het-dan-weer. Zo dialogocsh als de onderling ontmoeting in real life kan een digitale plek nooit worden. Maar ik hoop dat op ‘Mijn PreekPlek’ toch ook dingen mogen gebeuren die voor mij en voor de bezoekers op z’n minst waarde toevoegen aan de te houden, gehouden of gehoorde preek.
Groet!
Jos