alfabetOp deze laatste dag van de 100 eerste dagen als predikant van de Plantagekerk begin ik met een social media pauze. De komende 50 dagen geen twitter, facebook en weblog. Dat is voor mij ook een concrete toepassing van de vriendendienst waarin gisteren voorging over ‘Zin in rust‘. De voorbije 100 dagen waren behoorlijk intensief (en beslist ook inspirerend), en nu is het een mooi moment, met de zomervakantie voor de deur, om het weer wat rustiger aan te doen.

In de 100-dagen-reflecties die ik de afgelopen weken schreef, bewoog ik me steeds meer in de richting van spirituele gemeenteopbouw en gebed. De komende 50 dagen wil ik me daarom verder verdiepen in de thematiek van het gebed en ook (weer) contact maken met verschillende gebedsvormen. Ik hoop dat rust en stilte, bezinning en gebed zullen leiden tot nieuwe inspiratie voor een nieuw seizoen.

Op dinsdag 13 augustus hoop ik me hier weer te melden.

Ter inspiratie het onderstaande Joodse verhaal over het gebed:

Er was eens een Jood die voor de grote feestdagen naar de stad Jeruzalem kwam. Bidden kon hij niet, het enige wat hij geleerd had was het alfabet. Verder niets. Toen de gemeente begon te zingen ging hij naar de heilige ark en sprak tot God: ‘Ik kan niet lezen, want ik ben analfabeet. Tijd om te leren en studeren heb ik niet, want ik ben dag en nacht bezig droog brood te verdienen voor mijn arme familie. Maar u weet toch wat ik nodig heb. Ik zal nu de letters van het alfabet voor u opzeggen en ik vraag u om van deze letters de goede zinnen te vormen.’ Toen klonk er een stem uit de hemel: ‘Je wens zal vervuld worden. God wil niet het gebed. God wil het hart.’