geloofwaardigsprekenHoe kun je geloofwaardig spreken? Die vraag staat centraal in het nieuwe boek van Paulien Vervoorn. Ik heb aardig wat boeken gelezen over preken, maar nooit was een boek zo praktisch als dit boek. Daarom is het prachtig dat het er is.

Het boek start met een deel  waarin je geholpen wordt om contact te maken met de vraag waarom je eigenlijk preekt. Vier mooie antwoorden worden gespeld:

  1. Omdat je God mag behagen door te spreken
  2. Omdat je waardig bent gekeurd
  3. Omdat je mee mag bouwen
  4. Omdat je harten wilt raken

Heel helpend is ook dat je in het boek regelmatig verbonden wordt met materiaal op internet. Bijvoorbeeld met een filmpje waarop je een boeiende toespraak van Marti Sinek kunt meemaken. Klijk hier maar eens: www.geloofwaardigspreken.nl/extra (mis daar ook niet de TEDtalk over een TEDtalk).

Mooi is in dit eerste deel ook de gepopulariseerde versie van de aloude Lectio Divina met behulp van de afkoring W.E.L.K.O.M. (blz. 25-26). En een mooie nadenker: ‘Regelmatig wordt als vraag naar voren gebracht of spreektechnieken wel nodig zijn als Gods Geest leidt. Het is frappant dat die vraag nooit gesteld wordt bij een muzikant’ (blz. 42).

Het tweede deel (dat gaat over de IKEA-preek) zet in met dit citaat: ‘Wanneer je uit je hoofd spreekt, is de kans veel groter dat je uit je hart spreekt. Je hebt meer oogcontact met het publiek, waardoor je – zoals het woord al zegt – meer contact maakt’ (blz 50).

En het boek biedt uiteraard nog veel meer. Echte inspiratie.

Ik luister op het moment van schrijven naar dit prachtige lied van Sela: ‘Bewerk ons hart, o God‘ met die prachtige zin ‘Laat ons Christus zien’. Is dat niet het verlangen waarop welke preek een antwoord wil zijn?

‘Laat ons Christus zien.’

Paulien Vervoorn schrijft zelf dat de vele tips maakbaar kunnen overkomen. Dat zal zeker ook her en der wel zo zijn. Maar dan ben je als lezer te snel door deel 1 heen gegaan en heb je niet vaak genoeg geluisterd naar dat prachtige lied van Sela.

‘Maakbaar’ is altijd een beetje een naar woord. Preken is wonderbaar. Dat God ter sprake komt is altijd weer een wonder.

Tegelijk is het wonder van het werk van de Geest dat mensen daarin zeer concreet worden ingeschakeld.

Het boek van Paulien Vervoorn is daarin een prachtig hulpmiddel.