jorwert_nijkleasterIk houd van de uitdrukking ‘Lectio Divina’. Deze latijnse term helpt me om contact te maken met een eeuwenoude traditie die daarom ook best een beetje vreemd mag voelen, tot in de bewoordingen toe.

Toch is het ook mooi om datgene waar het in Lectio Divina om gaat in gewone taal te zeggen. ‘Bijbellezen met je hart’ is zulke gewone taal. Ik kwam de uitdrukking tegen bij Nykleaster, het protestants klooster in Jorwert.

Lees onderstaande tekst over Nykleaster-dag over Bijbellezen met je hart met ook een mooie beschrijving van de vier ‘stappen’ van de Lectio Divina:

Bijbel lezen met je hart, zó dat je open gaat voor het geheim van God in je leven. Dat is de bedoeling van Lectio Divina – letterlijk: goddelijke lezing. Deze manier van lezen in de bijbel is ontwikkeld in de kloostertraditie en wordt nog steeds in kloosters beoefend. Langzaam en verstild proef je aan de woorden die je leest. Wat vertelt de bijbeltekst mij over mijn eigen leven? Op deze Kleaster-dag oefenen we deze manier van bijbellezen.

Na een korte uitleg lezen we samen, stap voor stap, een stukje uit de bijbel.

Lectio divina in vier stappen:

1. lezen (lectio): We lezen de bijbeltekst twee keer hardop. Is er een woord of een zin die je in het bijzonder raakt of bij je blijft haken?

2. overwegen (meditatio): Beluister in stilte je woord/zin. Wat roept die op? Waar raakt het woord/de zin aan je leven? Wat licht op?

3. gebed (oratio): Welk verlangen roept de tekst in je op? Als je wilt, kun je dat in een stil gebed voor God uitspreken

4. stil zijn bij God (contemplatio): Laat nu de woorden en gedachten achter je en verstil. Weest stil bij God.

Kijk hier verder: website Nykleaster.