Wat gaan we doen en meemaken in het nieuwe kerkelijke seizoen? Dat is een vraag die mij in de zomerperiode altijd intensief bezig houdt. In de Plantagekerk Zwolle hebben we ervoor gekozen om ons te richten op: de vrucht van de Geest. Dit is een verdieping van het thema waar we afgelopen jaar mee bezig waren (en ook mee doorgaan): ‘Verlangen naar het goede leven’.
Maar waarom die vrucht van de Geest? Waarom is die zo belangrijk dat we er een heel seizoen aan willen en kunnen wijden?
In het zomernummer van de Nieuwe Koers las ik een column van Stefan Paas. De titel: ‘Wordt het nog lente?’ Hij stelt dat de cultuurfase waarin wij verkeren er een is waarin steeds meer mensen nergens meer in geloven. Het christendom is al lang niet meer het gedeelde geloof van Europa en dat zal voorlopig ook niet meer gebeuren. Het christendom word steeds kleiner en zwakker (maar ook boeiender). En dan schrijft Paas:
Wat we nodig hebben, is trouwens helemaal niet zo moeilijk te zien. Er zijn mensen nodig die hun naasten liefhebben, zelfs hun vijanden. Er zijn mensen nodig die hun tong en tweets in toom houden, omdat niet elke mening gehoord hoeft te worden. Er zijn mensen nodig die zich fundamenteel geborgen weten, omdat die verbeten drift tot absolute veiligheid onze samenleving kapot maakt.
Maar zulke mensen moeten gevormd worden; ze groeien niet aan de bomen. Gemeenschappen zijn nodig, kloosters desnoods, waarin dit gebeurt: mensen vormen en zieltjes winnen. De toekomst van onze beschaving hangt hiervan af. Voor andere levensbeschouwingen kan ik niet spreken, maar voor de kerk ligt hier een prachtige roeping.
Kijk, dat zijn mooie teksten. Waarom gaan we in de Plantagekerk Zwolle een seizoen lang (negen maanden om precies te zijn) aandacht geven aan de vrucht van de Geest? Omdat wij allemaal die mensen zijn waar Paas het over heeft. Mensen die gevormd moeten worden. De kerk is bij uitstek een oefenplaats voor die vorming. En Paulus brengt die vorming op de noemer van de vrucht van de Geest: liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Dat zijn de kenmerken van de mensen die nodig zijn in onze samenleving. Mensen dus die zich laten leiden door de Geest van Jezus en die daardoor de vrucht van de Geest gaan ervaren.
Nee, die mensen groeien niet aan de bomen. Daar geeft Stefan Paas gelijk aan. Ze groeien niet aan de bomen. Ze groeien aan de ware wijnstok. Dit is wat Jezus erover zegt (Johannes 15:5):
Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.
16/08/2016 op 22:40
Mooi! K word er nu al n beetje opgewekt van 😉
16/08/2016 op 23:14
Wij zijn met een groep vrouwen afgelopen seizoen gestart met de inspirerende bijbelstudie van Beth Moore, ‘Boven jezelf uit’. Wellicht ook een aanrader voor jullie!
18/08/2016 op 19:54
Mja. Op Beth Moore is ook kritiek. Hoe moeten we daar nu mee omgaan he.
18/08/2016 op 20:01
In deze tijd heb ik echt t gevoel: of het is te weinig of het is teveel. Protestanten en refo’s zijn te rationeel. En chari’s gooien alles op het bovennatuurlijke en het gevoel. Wat zijn kenmerken van echte oecumene en/of opwekking! (????)
18/08/2016 op 20:20
Ik hoop echt dat de oecumene een gigantische opwekking krijgt en andersom. Dat is de reden dat ik blij ben met aandacht voor de vrucht tegenover zoveel overmatig accent op de blijken van gaven. Laat ons de gaven doordeweeks en in de wereld laten zien in vruchtdragen!
02/02/2021 op 06:44
In deze tijd waarin er zich zoveel veranderingen voordoen is het belangrijk om ons extra te verdiepen in ons christelijk geloof.
Het is de basis van ons leven. Het brengt ons verder, het maakt ons rijker, niet met munten, maar met een onbetaalbaar geluk,
Een aanwezigheid van het heilige in goede en minder goede tijden.
Laten we ons richten op God ,die ons liefdevol ontvangt en ons steeds nabij is
Leef gelukkig in de vrede van Christus.