dombernardusDom Bernardus, abt van abdij Koningshoeven bij Tilburg, las al mijn nieuwe boek ‘Verlangen naar het goede leven’. Wat gaaf dat hij zo enthousiast is: “Is mijn enthousiasme over dit boek te temperen? Nauwelijks!”

“Op de dag dat Leonard Cohen overleed sloeg ik het nieuwste boek van Jos Douma, Verlangen naar het goede leven, dicht. Wat hebben Cohen en Douma met elkaar gemeen? Wellicht niets en toch staat er in het boek van Douma een citaat van Cohen: “There’s a crack in everything, that’s how the light gets in” (Juist daar waar we zwak en gebroken zijn, kan het licht gaan stralen – p.105).

Naar beiden luister ik graag maar in een In Memoriam voor Cohen las ik een paar dagen later: “Wat me zo raakt in Cohen’s poëzie en songs, is meer dat hij in zijn werk een puurheid nastreeft die hem toelaat op een heel directe manier van mens tot mens te spreken” (Francis Mus, Kerknet.be). Voor mij is dat precies wat mij ook altijd in de boeken van Douma raakt: een streven naar puurheid die van mens tot mens spreekt.”

Lees verder op nieuwwij.nl