“Toen ik de zaligsprekingen voor het eerst hoorde, klonken ze mij als onmogelijke idealen van een mystieke dromer in de oren. Nu zie ik ze echter als waarheden die verkondigd zijn door een realist die minstens zo pragmatisch is als generaal Norman Schwarzkopf.

Jezus weet hoe het leven werkt, zowel het leven in het Koninkrijk der hemelen ls in het koninkrijk van deze wereld. In een leven dat gekenmerkt werd door armoede, verdriet, zachtmoedigheid, honger naar gerechtigheid, barmhartigheid, vredestichting en vervolging, belichaamde Jezus zelf de zaligsprekingen. Misschien sprak Hij deze zaligsprekingen wel uit als een preek voor zowel zichzelf als voor ons, want Hij zou alle kans krijgen om deze harde waarheden in de praktijk te brengen.

Philip Yancey

[Van 1 april tot en met 20 mei elke dag een inspirerend citaat over de Bergrede]