Ik ben momenteel de wereld van de podcasts en het podcasten wat aan het ontdekken en verkennen. Ik luisterde een enkele keer naar een podcast, maar niet echt vaak. Ik zag wat collega’s die met podcasten aan de slag zijn gegaan. En er sluimerde bij mij al wel het idee om het dagelijkse bijbelmoment dat ik elke dag (als tekst om te lezen) verstuur ook in luistervorm aan te bieden. Inmiddels ben ik daarmee begonnen, vanaf 23 december 2020.

Maar ik (her)ontdekte ook andere bijbelpodcasts. Hieronder zet ik er drie op een rijtje en geef ik vervolgens ook wat toelichting bij mijn eigen podcast Tijd met Jezus.

Eerst dit

Eerst dit is een dagelijkse bijbelpodcast van Evangelische Omroep O en IZB en NPO 2 die je elke dag helpt ontdekken wat Jezus volgen voor jou betekent – voor thuis of onderweg. Elke dag ontvang je in 7 minuten een bijbellezing en relevante overdenking. Luisteren helpt je om in je drukke leven te groeien in geloof in God en daagt je uit het Evangelie van Jezus te laten zien op de plek waar je woont en werkt.

Er werken meerdere theologen aan mee zoals Kees van Ekris, Jan Maarten Goedhart, Reinier Kramer en Margriet van der Kooi.

Elke aflevering bevat een Schriftlezing, een inhoudelijke overdenking en een kort gebed, ondersteund door zo nu en dan een kort stukje (dezelfde) muziek. De afleveringen duren tussen de 8 en 10 minuten.

Bidden onderweg

Bidden Onderweg is een dagelijkse gebedspodcast die je helpt om te bidden, waar en wanneer je maar wilt. De podcast duurt een goede tien minuten. Aan de hand van een leesrooster mediteren we met de bijbeltekst van de dag. Naast de bijbellezing en enkele vragen ter verdieping, is er voldoende stilte om vanuit je hart te spreken met God. Dit alles wordt omlijst door muziek die vaak speciaal voor Bidden Onderweg is opgenomen. De muziek helpt om een sfeer van gebed binnen te gaan en om niet afgeleid te worden door de geluiden om je heen, bijvoorbeeld als je in een drukke trein zit.

De gebedspodcast is geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit. De podcast is iedere dag anders, maar de basis is steeds dezelfde. De podcastduur is rond de 13 minuten.

Dagvers

Dit is de dagelijkse bijbelpodcast van het Nederlands Bijbelgenootschap. Elke dag een stukje uit de Bijbel en afsluitend een concrete vraag of opdracht. Zo komt de Bijbel echt dichtbij!

Duur: tussen de 2 en 4 minuten.

Tijd met Jezus

Tijd met Jezus. Luisteren in de stilte van de Jezusruimte is het dagelijkse bijbelmoment dat ik zelf aanbied. Eén bijbelvers wordt twee keer voorgelezen gevolgd door een heel korte overdenking die geschreven wordt vanuit het perspectief van Jezus die spreekt.

Deze podcast bevat ook korte stilteperiodes en heeft daarmee een meer contemplatief karakter dan de andere bijbelpodcasts waarin veel gesproken wordt en het nooit helemaal stil is.

Duur: elke dag precies 3 minuten. Deze podcast is ook op YouTube te vinden!