Webinar woensdag 29 januari

Kijk hier het webinar van woensdag 29 januari 2025 terug:

Luister het webinar terug als podcast:

Reflectievragen bij het webinar

  • Ben je thuis aan het komen bij de Vader, de Zoon en de Geest? (bij 2.1)
  • Welke gewoonte(s) heb jij om je ‘mind’ te vullen met gedachten van Jezus? (bij 2.2)
  • Hoe ervaar jij de relatie met Jezus als een relatie van vriendschap? (bij 2.4)
  • Wat is jouw verborgen plek? Hoe vaak kom je daar? Ontmoet je daar de Vader? (bij 2.5)
  • Waar zit de haast in jouw leven? Geloof je dat haast de vijand is van je leven met Jezus? (bij 2.6)

2 Doel #1: Bij Jezus zijn

  • 2.1 ‘Blijf in Mij’
  • 2.2 Van God een gewoonte maken
  • 2.3 ‘Ik kijk naar Hem, Hij kijkt naar mij en we zijn gelukkig’
  • 2.4 De beloning voor het volgen van Jezus is Jezus
  • 2.5 Op zoek naar het verborgene
  • 2.6 ‘Je moet de haast meedogenloos uit je leven bannen’


Extra materiaal

  • 1 Video: Wat is het toppunt van spiritualiteit?
  • 2 Artikel: ‘Ik kijk Hem aan en Hij kijkt mij aan’
  • 3 Webinar: Over: gewoontes
  • 4 Column: ‘Contemplatie is niets anders dan een tijdje staren naar de Onzienlijke’
  • 5 Preek: Onze Vader die in het verborgene is
  • 6 Video interview: ‘You Become What You Look At’
  • 7 Preek: ‘Blijf in Jezus’
  • 8 Preek: Wijsheid is: haast uit je leven bannen

1 Wat is het toppunt van spiritualiteit?

Bekijk deze inleidende video bij het hoofdstuk over “Doel #1: bij Jezus zijn”:

Download de presentatie

2 ‘Ik kijk Hem aan en Hij kijkt mij aan’

Op blz. 63 geeft Comer een verhaal door dat hij vond in een boek van Marjorie Thompson. Dat verhaal over de priester en de boer komt in verschillende variaties voor. Ik vond het mooi om te ontdekken dat het verhaal ook te vinden is in de Catechismus van de Katholieke Kerk. Het is het verhaal over de pastoor van Ars uit de 19e eeuw, uit een Frans dorpje. Hieronder lees je die passage uit de Catechismus van de Katholieke Kerk:

“De beschouwing (‘contemplatie’) is een op Jezus gerichte blik vol geloof. ‘Ik kijk Hem aan en Hij kijkt mij aan’, zei een boer uit Ars, toen hij voor het tabernakel in gebed was, ten tijde van de heilige pastoor. Deze aandacht voor Hem betekent verloochening van het ik. Zijn blik zuivert het hart. Het licht van de blik van Jezus verlicht de ogen van ons hart; het leert ons om alles te zien in het licht van zijn waarheid en van zijn medelijden voor alle mensen. De beschouwing laat ook haar blik gaan over de geheimen van het leven van Christus. Zo leert de beschouwing ons ‘de Heer van binnen kennen’ om Hem lief te hebben en Hem meer te volgen.”

Lees hier een uitgebreidere toelichting op deze passage (een door mij geschreven inleiding op het boek ‘Kijken en luisteren naar Jezus. 40 keer lectio divina): ‘Ik kijk Hem aan en Hij kijkt mij aan’.

Uitnodiging: neem de tijd om de passage uit de Katholieke Catechismus wat langer op je in ta laten werken.

Reflectievraag: Welk gevoel roept dit bij jou op: ‘Ik kijk naar Hem en Hij kijkt naar mij, en dat is genoeg.’

3 Over: gewoontes

In dit deel van Comers boek over ‘Doel #1 Bij Jezus zijn’ wordt een aantal keren gesproken over gewoontes (vanaf met name blz. 58). Want die spelen een belangrijke rol in een leven met God. Twee jaar geleden gaf ik een online cursus over het boek ‘Naakte spiritualiteit’ van Brian McLaren. Dat boek is ook een echte aanrader als je verder wilt groeien in leven met Jezus en Zijn Weg beoefenen.

Dit is het webinar dat ik gaf op 14 februari 2023 over de betekenis van gewoontes. Je moet er wel even de tijd voor nemen, want het webinar duurt vijf kwartier. Maar ik denk dat het verhaal dat ik er in deel wel een mooie verdieping geeft van wat bij Comer meer aanduidenderwijze aanraakt.

Dit is de bijbehorende presentatie: Presentatie Webinar Gewoontes.

Wil je nog meer weten hierover, ga dan naar de pagina van de cursus Naakte spiritualiteit’: Over gewoontes.

4 ‘Contemplatie is niets anders dan een tijdje staren naar de Onzienlijke’

In 2017 schreef Ad de Bruijne, hoogleraar Ethiek en Spiritualiteit een mooie column over het onderwerp contemplatie waar Comer ook zo nadrukkelijk voor pleit. Via deze link kun je die column lezen! De column begint zo:

“Tijdens mijn colleges aan aanstaande predikanten pleit ik voor contemplatie. Contemplatie is goed voor alle christenen en zeker voor wie anderen geestelijk moeten voorgaan. Toch proef ik onder protestanten soms enige reserve of zelfs weerstand tegen dat idee.

Bij contemplatie denk je aan middeleeuwse monniken die het geestelijke leven hoger stelden dan het lichamelijke aardse bestaan. Stil worden voor God telt meer dan je gewone taken van elke dag. Had Luther ons bij de Reformatie niet bevrijd van dat soort dualisme? Of je verbindt contemplatie aan oosterse, boeddhistisch getinte concentratietechnieken. Daardoor maak je contact met de goddelijke vonk in je innerlijk en word je één met de alles doordringende goddelijke werkelijkheid. Past dat bij een Bijbelse kijk op God en mens? Vaak stelt iemand ook de protestantse hamvraag: waar zegt de Bijbel dat contemplatie moet?” Lees hier verder…

5 Preek: Onze Vader die in het verborgene is

Comer schrijft op blz. 73-77 over bidden in het verborgene n.a.v. Matteüs 6:6. In 2017 hield ik daarover een preek. Die preek kun je hieronder als podcast beluisteren:

Download hier een preeksamenvatting: samenvatting ‘Onze Vader die in het verborgene is’

6 ‘You Become What You Look At’

In dit deel ‘Bij Jezus zijn’ van ‘De Weg volgen’ zegt Comer: “Hoe gaan we op Jezus lijken? Voor een volledig antwoord zou je een compleet boek nodig hebben, maar hier is de korte versie: door contemplatie.” In de nieuwe uitgaven van zijn boek “God Has A Name” heeft Comer een stuk toegevoegd dat helemaal gaat over contemplatie. Via onderstaande video kun je daarover een gesprek horen waarin Comer uitgebreider uitlegt wat contemplatie is.

Voor het goed tot je laten doordringen van de boodschap van ‘De Weg volgen’ is belangrijk om te zien dat hier voor Comer een fundamentele en belangrijke kern zit: we moeten de contemplatie heroveren (zie blz. 69).

Je kunt het gesprek ook als podcast luisteren:

7 Preek: ‘Blijf in Jezus’

Op zondagmorgen 26 januari preekte ik over de uitnodiging van Jezus die in het hoofdstuk over ‘Bij Jezus’ zijn’ ook zo’n centrale rol speelt (vanaf blz. 52, de paragraaf over ‘Blijf in Mij’). Hieronder kun je de preek terugkijken of als podcast terugluisteren:

Luister als podcast:

8 Preek: Wijsheid is: haast uit je leven bannen