Op deze pagina vind je materiaal rond het thema ‘gewoontes’.

1 Webinar over gewoontes

Op dinsdag 14 februari 2023 was er een webinar helemaal gewijd aan dit thema. Hieronder kun je dat webinar terugkijken. Onder de YouTube-video vind je een link naar de gebruikte presentatie.

Download de presentatie

Beluister het webinar als podcast:

2 Video over het belang van gewoontes

In onderstaande video vertel ik wat meer over het belang van gewoontes in het kader van leven met God.

3 Video ‘Ik wil iemand zijn die leeft met God’

Op Oudejaarsdag, vlak voor de start van de cursus, deelde ik onderstaande video met de deelnemers die zich toen hadden aangemeld.

Maar ook nu is dit nog zinvol om hier bij stil te staan, als je begint met de cursus, maar ook zo nu en dan als ijk-moment.

4 Afbeeldingen van eenvoudige gebeden

Onderstaande afbeeldingen kun je downloaden om te te gebruiken als ‘aanwijzing’of ‘prikkel’ of cue voor je gewoonte om deze eenvoudige gebeden een plek te geven in je leven met God.

5 Boeken over gewoontes

In het Startwebinar van vrijdag 30 december heb ik twee boeken genoemd die gaan over gewoontes. hieronder zie je ze (op een ander moment in de cursus zal ik een webinar geven dat speciaal over gewoontes en het creëren van gewoontes gaat).

Een deelnemer aan het Startwebinar wees nog op een derde boek dat je hieronder ook ziet!

Video over ‘Atomic Habits’

In onderstaande video krijg je een uitgebreide toelichting op het boek Atomic Habit van James Clear. Het is een Engelstalige video:

Mijn belangrijkste gewoonte voor mijn leven met God

Op en vragenformulier konden deelnemers aan deze cursus aangeven wat hun belangrijkste gewoonte is in hun leven met God. Hieronder kun je alle antwoorden teruglezen:

 1. ‘s Morgens beginnen met Tijd met Jezus.
 2. Online kerkdienst zondagochtend bijwonen.
 3. Elke ochtend als ik wakker word tijd met Jezus te luisteren via Youtube.
 4. De dag beginnen met een dankgebed. Voor de nieuwe dag, voor bescherming tijdens de nacht. Vragen om leiding  voor de dag. Vragen om een zegen voor de al geplande gebeurtenissen en de mensen die ik hierbij ontmoeten mag en ook voor die bij spontane ontmoetingen. Om hier steeds met een open hart in te mogen gaan, bewust van de aanwezigheid van God en geleid door de Heilige Geest.  Ik begin in dit gebed met drie keer met geheven handen God te danken. Op een uitademing laat ik de handen tot voor mijn borst zakken met de palmen tegen elkaar aan. Bij de derde keer laat ik ze zakken tot open handen en breng dan de dag bij God. Door bij deze handelingen ook op de ademhaling te letten, het in ademen van Gods levenskracht en uitademen van onrust, gedachtes, worries kan ik loslaten en de dag in Rust beginnen.
 5. Tijdens het onbijt lezen we het online bijbelmoment, Tijd met Jezus. Het bidden vóór iedere maaltijd. Na het avondeten een bijbelgedeelte of uit een dagboek.
 6. Al ruim anderhalf jaar lees ik met iemand anders ’s ochtends hetzelfde bijbelgedeelte. In de app delen we wat ons raakte in dat gedeelte. Hierdoor begin ik mijn (werk)dag met God, en vertrek ik in rust en vrede naar mijn werk. De inzichten van de ander bij hetzelfde gedeelte kunnen erg verrijkend zijn.
 7. In de ochtend, voordat ik andere dingen doe,een kopje koffie in bed, dan muziek erbij, of de  “eerst dit“-app, bijbel lezen, bidden,m’n dagboek erbij, dank en gebedspunten opschrijven, heerlijk moment van de dag.
 8. Elke morgen luisteren naar “Eerst dit”. Dit helpt om de dag met God te beginnen. Elke morgen korte overdenking van School voor Spiritualiteit lezen en er even bij stil staan. 
 9. Iedere ochtend bidden en als ik thuis ben altijd op dezelfde plaats.
 10. Door de dag heen met God contact zoeken
 11. Innerlijk zeg ik nooit AMEN: de lijn blijft open, het “gesprek” kan elk moment doorgaan of hervat worden.
 12. ‘s Ochtends om ca. 5.00 uur even van bed: bidden, event. wasmachine uitzetten, emails lezen. 
 13. voor het slapen gaan een psalm lezen .  l.en bidden voor van alles en nog wat.  altijd voor mijn kinderen en kleinkindje .
 14. Daaglijks met God the spreken als ik wakker word. Het is mijn gewoonte om eerst te lezen, hiervoor gebruik ik ‘leven met Gid’, waarna ik mijn Franse bijbel lees en dan bid ik met behulp van ‘une prière chaque jour’ 
 15. Voor ik opsta lees ik altijd de mail van Jos Douma en Ik wonder jou van Wilma Veen
 16. Tijd nemen voor bidden gekoppeld aan onregelmatig werken: bid bv altijd voor een dienst ipv vaste tijd. Altijd voor slapen, vaak alleen ( heeft een reden).
 17. ’s morgens bij het wakker worden eerst God te danken, te spreken over wat er in mij opkomt
 18. In de ochtend, na mijn ontbijt, beginnen met God aan mijn computerbureau. De computer heb ik aan, zodat ik dingen kan noteren en dus beter onthouden. Ik vind het (sinds de cursus) het fijnste moment van de dag en kan vaak niet stoppen. Ik vind het ook heel belangrijk om met God te beginnen en Hem zijn zegen over de dag te vragen.
 19. Tijdens en na het ontbijt Eerst Dit luisteren en bidden voor gezin en familie. Ik heb lijst gemaakt waarop ik op de diverse dagen van de week voor specifieke onderwerpen bid, kerk, evangelisatie, vervolgde christenen en organisaties die ervoor werken etc. Ook mensen uit mijn omgeving die zorgen en ziekte kennen staan op de lijst. Het helpt me focussen
 20. Als we lopen, rijden of vliegen zie ik wijken, steden en als vanzelf bid ik dan voor plekken, mensen, kerken en vraag Gods zegen er over.  
 21. Stille tijd ’s morgens vroeg.
 22. Zodra ik wakker ben ’s ochtends bijbel lezen, bidden, stil zijn, zingen.
 23. Ademen – dat doe ik elke dag 😉 en is een herinnering aan Gods trouw en Ruach die mij bezielt
 24. Luisteren naar Groot Nieuws Radio en mooie podcasts (zoals Jos Douma)
 25. Kerkgang zondagochtend als genadig oplaadmoment.
 26. Bij het opstaan en slapen gaan samen bidden met mijn man, door de week smorgens samen eerst dit luisteren, savonds voor het slapen samen tijd met Jezus luisteren, bij het avond eten uit de Message vertaling de tekst van de dag lezen, zondags naar de kerk
 27. Om elke ochtend tijd te nemen voor Gods woord, gebed en meer.
 28. De dag openen (gebed, Bijbellezing) en sluiten met gebed.
 29. Elke dag vaker op een dag tijd voor God te maken. Op mijn slaapkamer woonkamer waar ik alleen ben. Ook andere plaatsen heb veel dingen over God op mijn mobiel internet mail. Alles altijd mee. Ook schrijven in mijn dagboek samen met God en Jezus Christus Heilige Geest.
 30. Ik heb een kamer waar ik mij kan terugtrekken luister vaak naar bidden onderweg,daar worden ook overdenkingen genoemd die ik verder van de dag mee kan nemen .
 31. Na mijn eerste kop koffie, kaarsje aansteken en bidden onderweg beluisteren en daarna tijd met Jezus. Dan een wandelingetje om met wat ik gelezen heb, wat me geraakt heeft, te bidden. 
 32. Elke dag om 6.00 uur opstaan en dezelfde ochtendroutine.  De dag beginnen met het aansteken van een kaars en zeggen ‘ik ben hier, U bent hier, we zijn hier samen, tijd voor meditatie en de bijbel.
 33. Elke ochtend wanneer ik wakker wordt, praat ik eerst even met mijn Hemelse God en vader. Gewoon om te bedanken voor de goede nacht, mijn bed en dat Hij er is. Dan stap ik uit bed.
 34. Na het opstaan en aankleden ga ik achter mijn  bureau zitten om een aantal dagboekjes te lezen en een Bijbelgedeelte dat erbij hoort. Soms lees ik nog uit een ander boek een hoofdstuk. Meestal ga ik daarna in gebed. 
 35. Voordat ik naar beneden gaat ga ik naar mijn gebedskamer. Doe eerst voorbede, daarna tijd met Jezus die ik op mijn email binnen krijgt. Daarna word ik 15 mininuten stil.
 36. De dag beginnen met gebed en een bijbellezing.
 37. Iedere ochtend beginnen met het lezen in mijn bijbelse dagboekje en bidden en even stil zijn.
 38. Sinds een jaar ongeveer bid ik als ik ‘nachts wakker word, en ‘s morgens bij het ontwaken het onze Vader
 39. Dagelijks bijbel lezen en bidden.
 40. In de avond rond 20.00 uur stille tijd met cursus van school voor spiritualiteit / bidden onderweg / of anders, bv lectio divina.
 41. Als ik ’s morgens beneden kom eerst de dagtekst lezen en dan geknield de dag beginnen met aanbidding en dank en om ons gezin  kinderen, kleinkinderen aan de Here op te dragen. Daarna ontbijt klaar maken.
 42. God danken dat Hij ons gespaard heeft die nacht .
 43. Steentje in broekzak/jaszak als symbool van ‘hier’.
 44. Het eerste ‘s ochtends wat ik doe op mijn mobiel is iets met God, een lied luisteren van Sela of de Eerst dit app.
 45. Zondags naar de kerk gaan. Van kind af aan namen mn ouders me mee. Nu neem ik mijn kinderen mee. Van generatie op generatie de grootheid van God verkondigen.  
 46. Een stille tijd, van ongeveer een half ur, tussen 14u en 15u, na mijn korte siësta. In mijn kamertje op een bepaalde stoel. Ik voel dan echt God’s aanwezigheid
 47. In het leven met God is, zingen, stil zijn met Hem en me in zijn armen denken.
 48. Ik probeer als ik wakker wordt me bij Hem te melden in dank
 49. Stille tijd,  met Tijd met Jezus.  Voor dat ik naar mijn werk ga.
 50. Lectio Divina , na half uurtje yoga, ’s ochtends in de slaapkamer, de triggers zijn altijd vaste dagen, vaste tijden.
 51. Mijn belangrijkste gewoonte op spiritueel vlak is een half uur Lectio Devina, voordat ik aan de werkzaamheden van mijn dag begin. Ik stel mijn wekker zodanig in dat daarvoor tijd is. Deze gewoonte ontstond na een gebeurtenis die mij totaal uit het lood sloeg. Ik wilde mij aan God vastklampen, omdat ik ervan overtuigd was, dat Hij Degene was die mij door deze moeilijke tijd heen kon loodsen. Het ging eigenlijk vanzelf, en zo ontstond er na verloop van tijd een gewoonte, waar ik eigenlijk altijd verlangend naar uitkijk. In tegenstelling tot voorheen, waarbij ik ook vaak probeerde om stille tijd te houden, maar wat toch na verloop van tijd weer stagneerde. Ik denk dat “de noodzaak” en het verlangen naar deze tijd met God gemaakt heeft dat het een vaste gewoonte is geworden. Omdat ik het nu al een paar jaar zo doe, ga ik ervanuit dat het een gewoonte geworden is. Ik kijk er elke dag naar uit.
 52. Elke dag beginnen met avondmaal.
 53. Iedere ochtend het bijbelmoment Tijd met Jezus te volgen
 54. (bijna) Dagelijks Lectio Divina aan de hand van de bijbeltekst uit de Jezusruimte. Meestal klik ik de audio met 22 minuten aan.
 55. Elke dag weten dat ik een kind van God ben… altijd.
 56. Op zondag naar de kerk én lezen van christelijk boek/blad: uitleg van de Bijbel of getuigenissen. ’s Middags als ik alleen in de huiskamer ben.
 57. Het eerste wat ik iedere morgen doe is naar het bos gaan, daar ben ik samen met God. Ik luister er Tijd met Jezus, ik bid er, en ervaar er Gods nabijheid. Dit doet mij goed, en ik denk dat ik het daarom al meerdere jaren volhoud. Regen, kou, wind – het maakt niet veel uit, in alle omstandigheden is het goed. Soms is het heftig, soms kalm, soms geeft het veel te denken, dat kan allemaal verschillend zijn. Maar zonder mijn stille tijd in het bos kan ik niet.

Uit het kunstboek

Cursusdeelnemer Marian Zwartepoorte maakt naar aanleiding van de studie ‘Naakte spiritualiteit’ een kunstboek waarin zij naar aanleiding van haar gevoel en overdenking van de studie een bladzijde maakt, kleur en vorm geeft aan de woorden en de beleving van de studie. De afbeelding hieronder hoort bij de thematiek van gewoontes.