Welkom op deze eerste van 5 inspiratiepagina’s over Lectio divina. Deze pagina’s zijn een vervolg op de online workshop over Lectio divina die gegeven werd op dinsdag 27 februari 2024.

1 Kijk de workshop terug


2 Laat je inspireren door een uitgeschreven lectio divina

Vergeef ons onze schulden

Lucas 23:34

En ​Jezus​ zei: ​Vader, ​vergeef​ het hun, want zij weten niet wat zij doen.

Een jonge vrouw vertelde eens dat ze haar niet-gelovige collega een keer op zondag mee naar de kerk wilde nemen. Maar ze durfde eigenlijk niet zo goed, omdat ze bang was dat het weer over de zonde zou gaan in de kerk. Toch nodigde ze haar collega een keer uit. Ze ging mee. En waar ging de dienst over? Over zonde. En dat we allemaal zondige mensen zijn. Een beetje bezorgd vroeg deze jonge vrouw na de dienst aan haar collega: ‘Wat vond je ervan?’ Ze zei: ‘Ik vond het zo fijn dat het hier over zonde en gebrokenheid ging. Want ik hoor overal de boodschap dat ik perfect en ambitieus moet zijn en dat er eigenlijk niks mis mag gaan in mijn leven. Wat een ruimte geeft het dat ik mag falen. Wat mooi dat er vergeving bestaat.’

Lectio

Als ik deze woorden van Jezus op me in laat werken, realiseer ik me dat Hij ze spreekt vanaf het kruis. De plek waar Hij eindigt omdat zijn barmhartigheid en vergevingsgezindheid en zijn intimiteit met de Vader vijandschap oproepen. Ik zie Hem. Hij lijdt pijn. En tegelijk: Hij bidt. Hij spreekt Zijn Vader aan terwijl Hij kijkt naar al die mensen om Hem heen die de ergste dingen doen en zeggen. Er wordt gespot, gelachen, geschreeuwd. Wat een slechtheid en lelijkheid is daar rondom het kruis. Zoveel waar vergeving voor moet worden gevraagd, maar dat gebeurt niet.Ja, toch wel. Jezus vraagt om vergeving voor wat anderen Hem aandoen. Dat raakt me. Dat Hij zelfs begripvol zegt: ‘zij weten niet wat zij doen’. Ik weet denk ik zelf ook vaak in de verste verte niet wat ik allemaal doe wat niet past bij het koninkrijk waar Jezus zo vol van was.

Meditatio

Vergeving is een levensthema dat altijd weer raakt. Als je oog krijgt voor je faalmomenten, voor de keren dat je iets zei of deed waar je je voor schaamt of waar je je schuldig over voelt, dan is het zo bevrijdend om Jezus te ontmoeten en je door Hem aan te laten kijken. Zijn hart is vol van vergevende liefde. Ik realiseer me ook dat Jezus’ grenzeloze vergevingsgezindheid niet alleen geweldig genadig is, maar ook een uitnodiging. Deze woorden gaan meeklinken die ik leer bidden van Jezus: ‘En ​vergeef​ ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaren ​vergeven’ (Matteüs 6:12). Dat laatste is precies wat Jezus hier doet. Hij vergeeft zijn schuldenaren. Die weten niet wat ze doen. Is dat echt zo? Weten ze dat echt niet? Het is alleen een hart dat vol barmhartigheid is dat dit zo kan zeggen. Het hart van Jezus die ieder mens vol liefde aankijkt. En ik voel me aangesproken nu, om niet alleen vergeving te ontvangen voor al mijn falen en mislukken, voor al mijn zonden en tekorten, maar om ook vergevingsgezind te worden naar anderen. Kan ik ook zo mild zijn dat ik tegen mensen die mij pijn doen kan zeggen: ‘Ze weten niet wat ze doen’?Dat betekent eigenlijk dat ik het kwaad dat mij wordt aangedaan loslaat en overgeef aan God. Zo laat Jezus mij hier het Vaderhart van God zien. Er stroomt genade. Er stroomt genade van Jezus naar mij en zo ook naar de mensen om me heen. In die stroom van genade wil ik steeds weer gaan staan.

Oratio

Heer Jezus, dank U voor uw vergevingsgezindheid. Dank U dat uw peilloze liefde en barmhartigheid U tot aan het kruis brachten. Dank U dat U ook mij aankijkt en mij het hart van de Vader toont. Ik bid om vergevingsgezindheid in mijn eigen leven. Leer me om de schuld die anderen naar mij toe hebben los te laten. Leer me om de genade die ik van U ontvang door mij heen te laten stromen naar mijn naasten. Amen.

Contemplatio

U vergeeft.
Ik vergeef.

Bovenstaande tekst is terug te vinden in: Jos Douma en Nadia Kroon e.a., Kijken en luisteren naar Jezus. 40 keer lectio divina, blz.167-168.


3 Luister een podcast over lectio divina

Twee jaar geleden heb ik een aantal School-voor-Spiritualiteit-Podcasts gemaakt. Eén daarvan ging over lectio divina. Hieronder kun je die podcast terugluisteren.

4 Ontdek de oefenruimte lectio divina

Op deze site vind je ook een oefenruimte voor lectio divina, waar je onder andere geluidsbestanden met stilte vindt. Kijk er maar eens rond en ontdek hoe deze plek je kan helpen om in de stilte te komen tot lectio divina.

5 Tijd met Jezus – lectio divina in 3 minuten

Elke dag verschijnt er een Bijbelpodcast die door Jos Douma wordt ingesproken. In drie minuten doorloop je de beweging van de lectio divina.

Als je je abonneert op Tijd met Jezus, krijg je dagelijks een mail in je mailbox met een een uitgeschreven tekst en links naar de podcast en de YouTubeversie daarvan.

Luister de podcast in YouTube-vorm