Op deze plek kun je oefenen met lectio divina. Lectio divina is een biddende, luisterende manier van bijbellezen waarbij je een korte bijbeltekst op je in laat werken in een sfeer van stilte en aanwezigheid. Het doel ervan is: dat je tot rust komt bij de Heer, Gods aanwezigheid proeft, en vrede ervaart in je hoofd en in je hart.

1 Lezen (lectio): je leest de korte bijbeltekst herhaaldelijk en zorgvuldig, op zoek naar de woorden die je op dit moment speciaal raken.
2 Mediteren (meditatio): je denkt na over die woorden en verbindt ze met je leven, je ervaring, je gevoel.
3 Bidden (oratio): je spreekt met God en zegt wat er in je leeft.
4 Rusten (contemplatio): je bent aandachtig stil in Gods aanwezigheid.

Lees hier een uitgebreidere uitleg.

Tekst kiezen

Kies een tekst die centraal staat in je lectio divina. Hieronder staat de tekst van deze dag zoals die ook te vinden is in de dagelijkse mail van Tijd met Jezus. Op deze pagina vind je veel andere teksten die geschikt zijn voor lectio divina.Tijdsduur bepalen

Bepaal hoeveel tijd je aan je lectio divina-oefening wilt besteden. Je kunt gebruik maken van audio-bestanden die beginnen en eindigen met een fragment (1 minuut) van het Taizé lied ‘Behüte mich Gott’ met daartussen stilte (achtereenvolgens: 4, 8, 15 of 20 minuten). Start hieronder het gewenste audiobestand.

    Stilte van 4 minuten:

    Stilte van 8 minuten:

    Stilte van 15 minuten:

    Stilte van 20 minuten:

Inspirerende luisterliederen

Hieronder vind je links naar een aantal luisterliederen die je kunnen helpen om tot rust te komen zodat je je beter voorbereid voelt voor de stilte van de lectio divina. Als je een van de liederen luistert, kies er dan voor om met je volle aandacht bij het lied te zijn en te blijven.

‘Stil, mijn ziel, wees stil’ (Opwekking 717):

‘Ruimte voor U’ (Sela):

‘Zegen mij’ (Sela):

‘Hoor mijn gebed’ (Sela):

‘Spreek, o Heer’ (Opwekking 689):

‘Behüte mich Gott’ (Taizé):

‘In deze stilte’ (Sela):

Halleluja Adonai’ (Opwekking 731)

‘Jezus, wat een heerlijke naam’ (Opwekking 493)

‘Hij is hier’ (Opwekking 679)