In de komende weken ga ik me verdiepen in de Nederlandse vertaling van The Jesus Manifesto: Restoring the Supremacy and Sovereignty of Jesus Christ  van Leonard Sweet en Frank Viola. De uitgever (Henk Medema) vroeg me om het boek eens te lezen omdat hij dacht dat het me wel zou aanspreken (het boek gaat immers over Jezus;-).

Ik denk dat het me wel aan gaat spreken. Maar ik moet het dus nog wel lezen. Ik vond op de eerste pagina’s al een citaat dat ik vervolgens maar direct op de voorpagina van mijn site www.jezusontdekken.nl heb gezet (dat ik vandaag wat herzien en gerestyled heb):

Veel hedendaagse christenen kennen zijn grootsheid, zijn schoonheid en zijn glorie niet. Om die reden is het van wezenlijk belang dat wij een nieuwe kijk op Jezus krijgen, een nieuwe christologie. Om het in een zin te zeggen: als we trouwe representanten van Jezus willen zijn in onze tijd, zullen we Hem opnieuw moeten presenteren.

Is dat trouwens waar? Kennen heel veel hedendaagse christenen (in Nederland, want dat is wel even relevant nu dit Engelstalige boek op de Nederlandse markt verschijnt) Jezus Christus niet in zijn schoonheid en zijn glorie? In elk geval is dit wel het vermoeden waarop mijn verlangen gebaseerd was om boeken te schrijven waarin Jezus centraal staat. Mijn Jezus-trilogie ‘Jezus ontdekken’ (2004) & ‘Jezus aanbidden’ (2008) & ‘Jezus uitstralen’ (2005) is een poging om christenen (opnieuw) kennis te laten maken met de grootheid en de schoonheid, de volmaaktheid en de allesomvattendheid van Jezus Christus, Gods geliefde zoon.

Op de site www.jezusontdekken.nl heb ik ook een heel aantal lezersreacties een plek gegeven. Twee ervan geef ik hier nu door:

Ik heb dit boekje gekocht op een moment dat ik door een diep dal in mijn geloofsleven moest; ik dacht werkelijk dat ik Jezus niet kende en erger nog, dat Hij mij niet kende. Nu weet ik dat God er steeds bij is geweest en mij niet heeft laten vallen. Dit boekje brengt zaken onder woorden die ik niet uit kon spreken. Ik heb erg veel steun gehad aan het boekje en ik pak het nog steeds. Ik heb het wel sneller uitgelezen als in 33 dagen, maar dat zal niet erg zijn. Het was een Godsgeschenk. Precies op het juiste moment! God dank!

Werkelijk: een fantastisch boek. Het komt erop neer dat het eigenlijk precies ging over datgene waar ik zo’n moeite mee had: dat mensen heel veel over Jezus Christus weten, maar waarbij je soms (heel voorzichtig) jezelf de vraag stelt of ze Hem ook kennen. Dat veel mensen in onze gemeente met dit laatste zo’n moeite hebben, doet me pijn en ik was dan ook erg blij met je boek. Ik hoop en bid dat veel mensen hem zullen lezen en werkelijk Jezus zullen ontdekken, de naam boven alle naam! Zelf heb ik er ook ongelooflijk veel van geleerd en ik vind het leuk om één ding te noemen, wat me heel erg geraakt heeft. Dat komt uit het hoofdstuk over je identiteit in Christus. Zelf worstel ik best met bepaalde zonden en vind het moeilijk om daar mee te breken. Dat is al een jarenlange strijd. De zin: “als jij jezelf ziet als een zondaar, dan zul je je ook als zondaar gaan gedragen. Als je jezelf ziet, in Christus, ls een nieuwe schepping, zul je je ook steeds meer als een vernieuwd mens gaan gedragen”. Deze zin heeft wel mijn ogen geopend. Ik ben God erg dankbaar dat Hij jou dit boek heeft laten schrijven. Het is voor mij een grote zegen. Ik hoop en bid echt dat veel mensen erdoor geraakt zullen worden.