‘Het is geen dik en ook geen ingewikkeld boek. Je leest het in een avond uit.’ Dat schrijft Ben Tiggelaar, bekend van ‘Dromen durven doen’, in het voorwoord van dit boek van Henk Jan Kamsteeg: De volgende 30 jaar. Over stilstaan, terugblikken en gas geven’.

Ik vind het boek een kleinood: een mooi klein boekje dat je meeneemt in een voor mij in elk geval heel herkenbaar verhaal over prioriteiten stellen in je leven. Daarmee raakt dit boekje een thema dat voor heel veel mensen een grote rol speelt, helemaal als je in je leven naast de ballen van werk en gezin en ontspanning ook nog de bal van kerk en geloof in de lucht moet houden. Wat vind ik nu echt belangrijk in mijn leven? Wat is mijn missie? Hoe voorkom ik dat ik vastloop of dat mijn ambities ten koste gaan van de mensen die mij het meest dierbaar zijn?

Een kleinood dus. Daar zitten ook wel wat nadelen aan. Het verhaal dat verteld wordt krijgt nauwelijks een eigen stem omdat het vooral functioneert als een frame voor het doorgeven van de inzichten van managementdeskundigen als Tiggelaar, Blanchard en Covey. En ook Tim Keller, predikant, is populair in dit boek. Als je die inzichten al kent (zelf heb ik een heel aantal van de managementboeken die Kamsteeg ter sprake brengt ook al gelezen) levert het bijna geen nieuwe inzichten op. En de inzichten die ter sprake komen worden allemaal ook maar kort aangeroerd en vragen om veel meer verdieping.

Wat heel aardig is dat elk hoofdstuk (behalve het laatste, want dan is de hoofdpersoon Hans Bartelds inmiddels dertig jaar wijzer geworden) wordt afgesloten met een paar twitterberichtjes van Hans waarin hij zijn leerpunten kort formuleert (ook in het echt te vinden op @Hans_Bartelds).

Het lezen van het boekje heeft mij in elk geval weer gestimuleerd om op bepaalde punten weer een verandering aan te brengen (bijvoorbeeld: mijn laptop/computer thuis niet meer aanzetten vóór 9 uur ’s morgens) en om de boeiende boeken die Henk Jan Kamsteeg ter sprake brengt weer eens van de plank te halen en er in te lezen! En hopelijk zal het lezen anderen voor het eerst eens echt stil zetten bij de vraag ‘Wat is nu echt belangrijk?’ Want als dat gebeurt, kan dat grote gevolgen hebben voor de volgende 30 jaar van je leven!