De komende zeven weken zal ik niet actief aanwezig zijn in de social media: ik twitter niet (en lees ook geen tweets), ik blog niet (en lees ook geen blogs) en ik kijk niet op facebook en linkedin.

Waarom?

De directe aanleiding is dat de vastentijd op het punt staat te beginnen. Komende woensdag 22 februari (Aswoensdag) start deze 40dagentijd. In die periode probeer ik altijd een of andere vorm van vasten te beoefenen. Dit jaar dus een socialmedia-vasten. Nu is vasten nooit alleen maar je ergens van onthouden, maar ook je ergens (meer) aan toewijden. Ik merk dat twitteren en webloggen voor mij een manier is om me te uiten (waar op zich niks mis mee is), maar dat dat wel eens ten koste gaat van innen: iets nieuws binnen laten komen, gewoon eens in alle rust een goed boek lezen, of Bijbellezen, of de stem van God vernemen.

Twitteren en bloggen is erg leuk en verrijkend en het geeft heel veel contacten en contactmomenten. Maar er gaat ook tijd in zitten die je niet aan iets anders kunt besteden. En soms is het gewoon ook even genoeg geweest. De laatste weken merkte ik al dat ik minder blogposts schreef (dat komt wellicht omdat ik mijn behoefte aan reflecteren momenteel vooral kwijt kan in het voorbereiden en geven van een zesweekse serie homiletiekcolleges in Kampen) en ook dat ik minder twitterde (@dsabeltje noemde dit onlangs ’twitterafasie’). Misschien moet ik dat ook maar als signaal zien: laat het maar even genoeg zijn.

Zo wil ik dus loskomen van een versnippering van aandacht (want ook dat brengt twitteren en bloggen met zich mee) om ruimte te krijgen voor concentratie en bezinning. Die bezinning krijgt ook een duidelijke richting: het nieuwste boek van Henk Rothuizen wordt voor mij de leidraad: ‘Hier ben ik!‘ Ik had het boek al een paar maanden in huis en had het gevoel dat het goed was om het helemaal te lezen. Het boek gaat over het koninkrijk van God. Mij lijkt de 40dagentijd bij uitstek geschikt (niet zozeer om de ‘lijdenstijd’ te gedenken of om te somberen over de zonde maar) om contact te maken met de missie van Jezus die leidde tot zijn dood aan het kruis: het koninkrijk van God brengen, op aarde zoals in de hemel!

Henk Rothuizen stelt in zijn boek deze indringende vraag: ‘Ben ik beschikbaar voor het Koninkrijk van God?’ En ik besef dat ook predikant zijn, bloggen en twitteren rond geloof en spiritualiteit en boeken schrijven over Jezus en het leven met hem nog niet vanzelfsprekend betekent dat ik beschikbaar ben voor het koninkrijk van God. Het kunnen even zovele manieren zijn om toch zelf controle over mijn leven te houden en mijn eigen richting en agenda te bepalen.

Dus daarom ga ik luisteren wat Henk Rothuizen te zeggen heeft en wellicht hoor ik door zijn woorden heen woorden als van God, als ritselingen van de Geest van Jezus.

Ik maak gebruik van dit leesrooster.

p.s. de enige uitzondering die ik maak: de dagelijkse tweet van @tijdmetJezus in verband met #80dagenmarcus