charlesdefoucauldVandaag is de eerste dag van het gebedenboek ‘Bid, luister, leef‘: 1 december. Tegelijk met honderden (of meer?) anderen maak ik een start met het dagelijks gebruik maken van het gebedenboek waarmee Rick Timmermans en Heleen Dekens de christelijke kerken in Nederland hebben verrijkt.

De eerste december is de sterfdag van Charles de Foucauld (1858-1916). Daarom is hij de heilige over wie we vandaag iets lezen. Daardoor herinnerde ik me dat ik een boekje over hem op de plank heb staan dat ik een paar jaar geleden las. Ik was ervan onder de indruk. Dat had vooral te maken met de hartstochtelijke liefde die Charles de Foucauld had voor de persoon van Jezus.

Het boekje is geschreven door kleine zuster Annie van Jezus en heeft als titel: ‘Charles de Foucauld. In het voetspoor van Jezus van Nazareth.’ Het bevat een levensbeschrijving en veel citaten can Charles de Foucauld zelf. Ik geef er hieronder drie door, in de hoop dat je meer wilt lezen en weten van deze heilige, deze Jezusminnaar die ons is voorgegaan.

Ik probeer Jezus’ geest in mij te laten doordringen door zijn woorden en voorbeelden te lezen en te herlezen, te overwegen en nogmaals te overwegen; moge dit in mijn ziel bewerken wat de waterdruppel doet die op een steen valt, steeds op dezelfde plaats.

Met heel ons wezen moeten wij het evangelie van de daken schreeuwen. Heel onze persoon moet Jezus uitademen. Al onze daden, heel ons leven moet het uitroepen dat wij Jezus toebehoren, een teken zijn van een evangelisch leven.

Er is, geloof ik, geen woord uit het Evangelie dat op mij zo’n diepe indruk heeft gemaakt, zo mijn leven heeft omgevormd als dit: ‘Alles wat u doet aan een van deze kleinen, het is aan mij gedaan.’ Als men denkt dat dit woorden zijn van de ongeschapen Waarheid, woorden van wie gezegd heeft: ‘Dit is mijn lichaam, dit is mijn bloed…’, met hoeveel kracht is men geneigd om Jezus te zoeken en te vinden in deze ‘kleinen’, de zondaars, de armen.