OLYMPUS DIGITAL CAMERAGisteren is de glossy Thomas gepresenteerd in Zwolle, in uitspanning De Agnietenberg, waar een beeld van Thomas een van de wanden siert.

Het was een boeiend en inspirerend samenzijn, wel enigszins gedomineerd door de grijze hoofden van de aanwezigen (waaraan ik zelf dan inmiddels ook een bescheiden bijdrage lever). In het Reformatorisch Dagblad kun je er iets over lezen: Glossy Thomas a Kempis in Zwolle gepresenteerd.

Ik had jammer genoeg geen pen en papier bij me, anders had ik aardig wat boeiende zinswendingen kunnen optekenen uit de mond van bijvoorbeeld Hein Blommestein, Lenny Kuhr, Annemiek Schrijver of Mariska van Beusichem. Ze leverden, naast nog anderen, heel waardevolle bijdragen aan de gedachtewisseling.

Maar nu houd ik het hier maar even bij: de glossy is beslist de moeite waard om aan te schaffen! Het gaat er in woord, beeld en sfeer over liefde, mystiek en levenskunst. Thomas komt in beeld en aan het woord. En de oproep op de achterkant van de glossy krijgt handen en voeten als je de glossy opent en er tijd in doorbrengt.

Zorg voor je ziel. Dat staat op de achterzijde. Dat is een woord gesproken op zijn tijd. Want wat zijn er veel mensen (of ze nu christen zijn of niet) die zoeken naar bezieling, die hunkeren naar liefde, diepgang, bewogenheid. De spiritualiteit van Thomas heeft dan veel te bieden (en zal her en der overigens ook vervreemdend zijn – maar daar kun je dan lekker tegenaan schuren).

Met een boekje in een hoekje. Dat is een slogan die helemaal hoort in de spiritualiteit van de Moderne Devotie waarvan Thomas een van de belangrijkste vertegenwoordigers is. De eigentijds variant daarvan luidt vanaf nu: met een glossy in een hoekje. En bliif dan even in dat hoekje, dat stille plekje waar je alleen bent, even aandacht geeft aan je ziel. Want je ziel heeft het zo nodig: aandachtige zorg. Anders kwijnt je ziel weg.