biddenbijbelEen discipel van Jezus is misschien wel vóór alles iemand die wil leren bidden. Of even anders gezegd: ik zit er denk ik niet heel ver naast als ik zeg dat gebed de kern van discipelschap is. Zelf heb ik me voor voorafgaand aan de zomer het nieuwe seizoen voorgenomen om in de Plantagekerk een bijdrage te leveren aan een cultuur van gebed. het lezen van ‘Een cultuur van discipelschap’ van Mike Breen heeft me het inzicht opgeleverd dat een cultuur van gebed een aspect is van een cultuur van discipelschap.

Nu was ik ook op zoek naar een thema voor een nieuwe serie meditaties op mijn site www.tijdmetJezus.nl. De afgelopen maanden heb ik daar oudere meditatieseries herhaald, maar het wordt hoog tijd voor een nieuwe serie meditaties. Het ligt voor de hand om dan het gebed als thema te kiezen.

Nu worden de Psalmen wel het gebedsboek van de Bijbel genoemd (door bijvoorbeeld Dietrich Bonhoeffer in zijn boekje ‘Das Gebetbuch der Bibel’). De Psalmen zijn zo ook het gebedenboek van Jezus geweest. Hij heeft de Psalmen gebeden. En wie de Psalmen bidt, bidt dus mee met Jezus en als leerling van hem.

In de komende maanden, vanaf maandag 26 augustus, zal ik dagelijks (5 dagen per week) een meditatie schrijven op www.tijdmetJezus.nl. Daarbij begin ik bij Psalm 1 en eindig ik met Psalm 150 (dan zijn we dertig weken verder). Ik zal zelf steeds de Psalm lezen en een vers kiezen dat me treft en daarbij de vraag stellen: hoe helpt dit Psalmvers me om te leren bidden?

Je kunt je abonneren op de meditaties: aanmelden (inmiddels ruim 5000 abonnees).